Izvor: RTS, 07.Feb.2023, 12:50

Sijarto sa Đedovićevom: Mađarska spremna da Srbiji obezbedi gas i pred sledeću grejnu sezonu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto potvrdili su privrženost dve zemlje daljoj partnerskoj saradnji u više sfera energetike. Mađarska spremna da Srbiji obezbedi gas i pred sledeću grejnu sezonu, rekao je Sijarto.
U slučaju potreba energetske bezbednosti, Mađarska je spremna i pred sledeću grejnu sezonu da Srbiji obezbedi i do 500 miliona kubika gasa iz skladišta, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u Beogradu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je, posle razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, rekao da je iz Srbije u Mađarsku Balkanskim tokom u 2022. godini stiglo 4,8 milijardi kubika gasa.

Istakao je da se radi o zajedničkom, partnerski postignutom rezultatu, te ocenio da je Srbija poverljiva, fer i korektna zemlja za snabdevanje Mađarske gasom.

Sijarto je istakao da sankcije EU zemljama nanose ozbiljnu štetu, te da su energetske sankcije u suprotnosti sa bezbednošću snabdevanja energentima.

Rekao je da je Mađarska dobila izuzeće od sankcija za naftu i gas, pa može da ih uveze i da ima obezbeđeno snabdevanje. 
Sagovornici su istakli značaj izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, što će i za Mađarsku biti jedna od opcija za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

Ministarka Đedović je istakla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, te naglasila značaja planova za izgradnju Panonskog koridora za prenos električne energije.
Naglasila je i značaj diversifikacije u snabdevanju naftom preko izgradnje naftovoda ka Mađarskoj, za šta su počele pripreme.
Odgovarajući na pitanja novinara, Đedovićeva je rekla da se situacija u Turskoj posle zemljotresa budno prati i zbog situacije sa gasovodom, i dodala da postoje trenutno značajne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj.
Sijarto je istakao da se zajednički radi da se do 2028. udvostruči količina prenosa električne energije između država i naveo da je saradnja moguća i oko nuklearnih kapaciteta PAKŠ 2 i 3 u Mađarskoj, za koje očekuje da prorade posle 2030. godine.
U kontekstu daljeg razvoja međusobnih odnosa spominjana je saradnja mađarskog državnog MVM-a sa "Srbijagasom" i EPS-om. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBIJA I MAĐARSKA NASTAVLJAJU SARADNJU U ENERGETICI Đedović: Počele pripreme za izgradnju naftovoda ka Mađarskoj

Izvor: Blic, 07.Feb.2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas da ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o energetskoj bezbednosti u regionu i unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.