Srbija i Iran za sporazum o slobodnoj trgovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Iran za sporazum o slobodnoj trgovini

BEOGRAD - Privredne i političke delegacije Srbije i Irana započele su danas prvu rundu razgovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s ciljem da robna razmena dve zemlje u narednih nekoliko godina dostigne obim od oko 200 miliona dolara i da se izjednači sa razmenom od pre 20 godina.

Na sastanku srpskih privrednika i državno - poslovne delegacije Irana u Privrednoj komori Srbije (PKS), uoči zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku, trgovinsku i tehničku saradnju, 7. i 8. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić istakla je značaj budućeg potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Arsićeva je skrenula pažnju na to da političku i prijateljsku saradnju ne prate odgovarajući obim ekonomske razmene, strateško privredno povezivanje i transfer tehnologija dve zemlje.

Predsednik PKS Miloš Bugarin istakao je da Srbija može da bude idealan partner za iranske investitore, jer ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom, zemljama CEFTA sporazuma i preferencijalni status sa EU, sa kojom i Iran želi da ostvari bliže ekonomske veze.

Bugarin je ukazao da veliki broj iranskih privrednika u delegaciji i brojni predstavnici srpskih preduzeća potvrđuju izuzetan obostrani interes za uspostavljanje i proširivanje poslovnih odnosa na uzajamnu korist.

Iran je zemlja sa 72 miliona stanovnika, bruto društveni proizvod iznosi 800 milijardi dolara, a prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmene 155 milijardi dolara, pri čemu najveću stavku u iranskom izvozu čine nafta i gas, rekao je zamenik ministra trgovine Irana i šef delegacije za promociju privrede Mehdija Gazanfar.

Političko-privredna delegacija posetila je Srbiju posle samo dva meseca od boravka srpskih poslovnih ljudi u Teheranu, kada je otvoren prostor za dugoročnu saradnju u sektoru nafte, gasa i petrohemije, proizvodnji automobila i delova, razmeni savremenih tehnologija u industriji, poljoprivredi, medicini i farmaciji, a učinjeni su i prvi koraci za prevazilaženje problema u međubankarskoj saradnji.

Prošle godine izvoz iz Srbije bio je vredan 39 miliona, a uvoz iz Irana oko devet miliona dolara, ali je zbog posledica globalne ekonomske krize, ukupna robna razmena u prva tri meseca 2009. bila 47 procenata manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeli razgovori o slobodnoj trgovini sa Iranom

Izvor: Blic, 06.Maj.2009, 06:37

Privredne i političke delegacije Srbije i Irana počele su prvu rundu razgovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, izjavila je na Biznis forumu „Srbija-Iran” u Privrednoj komori Srbije (PKS) državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić...Ona je rekla da Srbija i Iran već imaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.