Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i EU o ekonomskoj situaciji

Beograd -- Danas i sutra sastanak Unapređenog dijaloga, razmatra se ekonomska situacija u Srbiji.

Na otvaranju 4. sastanka Unapređenog stalnog dijaloga predstavnika Vlade Srbije i Evropske komisije, koji se danas održava u Beogradu, guverner Narodne banke Srbije kazao je da se kurs dinara nikada slobodnije nije formirao, a devizne rezerve su na rekordno visokom nivou od 12,3 milijardi dolara.

Radovan Jelašić kaže da se nada da godišnja inflacija u 2007. biti između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 4 i 8 procenata, dok je projekcija za 2008. između 3 i 6.

"Planiramo da nastavimo liberalizaciju deviznog tržišta izmeštanjem menjačkih poslova iz centralne banke u komercijalne, kao i jačanjem uloge stranih učesnika na tržištu deviza u Srbiji", rekao je Jelašić.

Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković je ocenio da su najvažniji zadaci Ministarstva finansija donošenje budžeta za ovu godinu, održavanje makroekonomske stabilnosti i planiranje budžeta za 2008. godinu.

Direktor u Generalnom direktoratu za ekonomiju i finansije Evropske komisije Antonio de Lečea izrazio je uverenje da će nova vlada imati ključnu ulogu u političkim i ekonomskim reformama koje Srbiju čekaju na putu približavanja Evropskoj uniji.

Posebno je naglasio da je Evropska komisija ocenila da su ekonomske reforme u 2006. godini napredovale u skladu sa kriterijumima iz Kopenhagena, ali da u nekim sektorima, kao što je jačanje konkurentnosti privatnog sektora i privatizacija, ima prostora za dalje unapređenje.

Predstavnici Evropske komisije i Vlade Srbije sutra, drugog dana sastanka, razgovaraće o liberalizaciji "mrežnih" industrija (energetika, telekomunikacije, saobraćaj) i razvoju infrastrukture i sprovođenju Nacionalnog investicionog plana.

Razmatraće se i reforma državne uprave i finansija, kao i napredak u razvoju nacionalnog statističkog sistema i o saradnji u oblasti statistike sa Evropskom komisijom i drugim partnerima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.