Izvor: RTS, 20.Avg.2022, 06:03

Srbija i Bugarska traže rešenje kako bi obezbedile plovnost Dunava

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović ponudio je u Sofiji da srpska mehanizacija obavi interventne radove na delu toka Dunava kroz Bugarsku. Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države, rekao je Momirović.
Već tri nedelje na kritičnim sektorima na Dunavu u Bugarskoj zbog niskog vodostaja obustavljen je plovni saobraćaj. Rešenje se, prema rečima srpske strane, mora naći brzo kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se ne bi još više narušila stabilnost snadbevanja Srbije ugljem, naftom i derivatima.

"Drago mi je da smo dogovorili da formiramo radnu grupu koja će proći kroz sve izazove koji su pred nama, ne samo ove hitne prirode, već i ove strateške", naveo je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
U ime Vlade Republike Srbije, dodaje on, ponudili smo mehanizaciju koja već sledeće nedelje može biti na raspolaganju Vladi Bugarske kako bi izvršili interventne bagerske radove na Dunavu.
"Dunav je naš zajednički auto-put, ako tako mogu da kažem, i od strateške je važnosti za obe države", rekao je Momirović.
Bugarski ministar istakao je dobre prijateljske odnose dve zemlje i da je dobrodošlo unapređenje na svim nivoima, te da je priključenje zemalja otvorenog Balkana EU više nego neophodno.
Dobrosusedski odnosi ogledaju se u rešavanju zajedničkih problema, stoga je podrška Srbije u rešavanju problema rečnog saobraćaja Bugarskoj od velikog značaja.
"Specijalizovane administracije dveju zemalja treba da preciziraju zajedničke akcije za olakšanje transporta. Danas u Bugarskoj  postoji 14 kritičnih sekcija. Zajedno sa rumunskom stranom, Bugarska je počela da bageruje najkritičnije od njih", kaže Hristo Aleksejev, bugarski ministar.
Srbija od Bugarske ove godine treba da kupi dva miliona tona uglja od čega će 1.5 miliona tona biti dopremljeno rečnim brodovima iz rumunske luke Konstanca.
Nabavka uglja iz Bugarske za Srbiju predstavlja najjeftiniji i najbrži način i zato će već početkom sledeće nedelje biti formirana radna grupa o kojoj su govorila oba ministra koja će u dogovoru sa agencijom za plovidbu Bugarske dogovoriti potrebnu mehanizaciju povodom rešavanja problema plovnosti u ovoj zemlji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.