Srbija dobija još šest rezervoara za oko 100.000 tona nafte

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 21:23

Srbija dobija još šest rezervoara za oko 100.000 tona nafte

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da se u Smederevu gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata.

Šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata poslužiće za oko 100.000 tona nafte. Ona je, nakon obilaska tog skladišta, gde su radovi u toku, ocenila da sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje se obezbede znače dodatnu energetsku sigurnost.

Investicija iznosi oko četiri milijarde dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Đedović je, posle razgovora sa izvođačima radova, kazala da radovi teku po planu i da su dva rezervoara gotovo u potpunosti izgrađena, a da će na četiri preostali građevinski radovi biti završeni do kraja godine, piše agencija Beta.

"Sada moramo da se fokusiramo na prateću infrastrukturu, izgradnju neophodnih pumpnih stanica i rezervoara za vodu. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva da bismo što pre mogli i te dodatne investicije da završimo", rekla je ona i dodala da su obavezne rezerve naftnih derivata povećane prošle godine 54 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U ovom momentu iz različitih izvora, postoje zalihe nafte i naftnih derivata za 91 dan prosečne potrošnje. U pristupnim pregovorima Srbije sa EU postoji obaveza povećanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, dok će se u narednim godinama raditi na obezbeđivanju dodatnih skladišta, pre svega u vlasništvu države.

Tokom posete Smederevu Đedović se sastala i sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom sa kojim je razgovarala o sprovođenju novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, za koji su nedavno potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama kao i o mogućnostima za prelazak kotlarnica u toplanama sa mazuta na druge, čistije energente u okviru programa koje realizuje ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.