Srbija dobija 5G

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 11:58

Srbija dobija 5G

Srbija dobija 5G mrežu.

Kako piše Blic, pravilnik će biti na javnoj raspravi od ponedeljka, a nakon toga kreće i nadmetanje za dodelu frekvencija.

U Ministarstvu informisanja i telekomunikacija su potvrdili da od ponedeljka počinje javna rasprava o Predlogu pravilnika o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radiofrekvencijskog spektra na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja u radiofrekvencijskim opsezima 694–790 MHz, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2500–2690 MHz i 3400–3800 MHz.

Donošenje navedenog pravilnika predstavlja osnovu za pokretanje postupka javnog nadmetanja za dodelu radiofrekvencijskog spektra za mobilne komunikacione mreže pete generacije (5G), koje predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata društvenog i privrednog razvoja, kao i celokupne digitalne transformacije društva.

"U Republici Srbiji su već oslobođeni osnovni, pionirski radiofrekvencijski opsezi od interesa za razvoj 5G, a novi Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i akta Vlade, Ministarstva i Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, predstavljaju regulatorni okvir za dalji razvoj mreža nove generacije", naveli su u resornom Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.