Srbija će za pet godina imati 600 hotela: Zaposleni gorući problem, plate moraju da se povećaju

Izvor: B92, 31.Dec.2019, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će za pet godina imati 600 hotela: Zaposleni gorući problem, plate moraju da se povećaju

Beograd -- Srbija će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd u više od 300 novih i renoviranih objekata, procenjuje Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.

Genov ovu tvrdnju temelji na osnovu dosadašnjih trendova ulaganja, jer su svakog meseca otvarana najmanje dva, pa i četiri nova hotela.

"Srbija trenutno ima 367 hotela, a već u januaru nastaviće se otvaranje novih objekata, pa ćemo ovim tempom do 2025. godine, praktično, duplirati broj objekata", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objašnjava Genov za "Novosti".

"Veliki je broj stranih, ali i domaćih ulaganja u hotelijerstvo. Nažalost, Beograd i dalje nije dobio hotel sa ’pet zvezdica superior’, a uveliko imamo klijentelu kojoj je potreban vrhunski smeštaj. Ukoliko PDV na hranu bude smanjen sa dosadašnjih 20 na 10 odsto, turizam će nastaviti da cveta u našoj zemlji", tvrdi Genov.

Srbija ima 750.000 stolica u restoranima, kafićima, picerijama i ostalim objektima u kojima se služi hrana. Ovaj broj se svakodnevno povećava, jer se posao ugostiteljima dobro razvija. Međutim, veliki problem očekuje srpski turizam narednih godina.

"Kadrovi su gorući problem srpskog turizma i plate će za dobre radnike morati da se povećaju", ističe Genov.

"Radna snaga ne prati ulaganja i investitori imaju problem sa kvalitetnim kadrovima. Moramo da edukujemo, pre svega, konobare, a onda i sve ostale u lancu usluga. Neophodno je manje teorije i više prakse u školama. Deca dolaze u školu bez osnovnog domaćeg vaspitanja, pa se dešava da konobari ne znaju da kažu ’dobar dan’. Odlazak u restoran je ceremonijal, strogo utvrđen protokol koji mora da se nauči i strogo poštuje, a počinje osmehom i blagim naklonom", kaže Genov.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SRBIJA ĆE DO 2025. IMATI 600 HOTELA Koji su gorući problemi domaćih hotelijera

Izvor: Blic, 31.Dec.2019

Srbija će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd će u više od 300 novih i renoviranih objekata primati turiste, procenjuje profesor Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.