Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 23.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će tražiti novi aranžman sa MMF-om

Vlada Srbije planira da zatraži još jedan aranžman sa MMF-om i donese socijalni program kako bi se ublažile posledice svetske ekonomske krize, izjavio savetnik premijera Jurij Bajec.

Savetnik premijera Srbije Mirka Cvetkovića Jurij Bajec najavio je da će se program vladinih mera za prevazilaženje ekonomske krize proširiti i nastaviti u narednom periodu, ukoliko pokaže rezultate.

"Vlada planira da zatraži još jedan aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da donese socijalni program da bi se ublažile posledice ekonomske krize", rekao je Bajec.

Bajec je uoči okruglog stola Samostalnog sindikata o ekonomskoj krizi rekao da je moguće da Vlada Srbije nastavi i proširi program povoljnog kreditiranja građana i privrede, ukoliko on da rezultate i ukoliko bude veliki broj zainteresovanih preduzeća, prenosi Tanjug. Bajec smatra da će Srbiji novi aranžman sa MMF-om biti potreban zbog raskoraka između proizvodnje i potrošnje, i velikog spoljnotrgovinskog deficita.

"Bićemo primorani da zatražimo novi značajan aranžman sa MMF-om. Taj aranžman će se pregovarati posle prvog kvartala, kada vidimo kakva je ukupna situacija u privredi", rekao je Bajec.

Bajec je najavio i da će država pripremiti dopunski socijalni program koji će se pre svega odnositi na preduzeća u restrukturiranju, ne precizirajući, međutim, o kom iznosu je reč.

"Najgore bi bilo da čekamo pola godine da vidimo šta će se dogoditi. Treba razgovarati i reagovati dnevno. Srbija u ovoj godini može ostvariti privredni rast od 0,5 odsto, a to je pokazatelj koji omogućava da nam ne bude lošije nego prethodne godine", ocenio je Bajec.

Ekonomisti: Pomoć ili smanjenje javne potrošnje za 20 odsto

Ekonomista Miladin Kovačević ocenio je danas da je Srbiji potrebna makroekonomska finansijska pomoć da bi održala sadašnji nivo javne potrošnje. On je, na okruglom stolu Saveza samostalnih sindikata Srbije o ekonomskoj krizi, kazao da će Srbija morati da smanji javnu potrošnju za 20 odsto ukoliko ne dobije makroekonomsku pomoć između jedne i 1,5 milijarde evra, pored aranžmana sa MMF-om. Kako je naveo, državni prihodi su u prva dva meseca ove godine opali 20 odsto.

Milan Knežević iz Asocijacije srednjih i malih preduzeća kazao je da članice tog udruženja planiraju da prestanu da plaćaju porez na dodatu vrednost i druge poreze, što treba da bude mera pritiska da bi se smanjilo poresko opterećenje. On je rekao da mere Vlade Srbije za ublažavanje krize neće dati velike rezultate i da je neophodno smanjiti poresko opterećenje malih i srednjih preduzeća. Prema njegovim rečima, oko 60 odsto srpskih preduzeća je nelikvidno. Na internet sajtu Asocijacije nema podataka o tome ko su članovi tog udruženja.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić ocenio je da su mere Vlade Srbije za borbu protiv krize "sveobuhvatne i dobre".

"Ministarstvo ekonomije će na sedmičnom nivou pratiti realizaciju programa za ublažavanja posledica krize", kazao je Ćirić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.