Srbija će sama ulagati u NIS zbog svoje velike greške

Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će sama ulagati u NIS zbog svoje velike greške

Pregovarački tim Srbije koji, pored ostalih, čine i članovi Upravnog odbora Naftne industrije Srbije sastavljeni od partijskih pulena, po svemu sudeći nema nikakve šanse protiv ruske strane. Srpska strana debelo je zamesila problem oko završnog računa NIS-a, a kako „Blic" saznaje, u pomoć Rusima uskoro će doći i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije koji će izvršiti dodatni pritisak da se sve završi u njihovu korist.

Srbija se kupoprodajnim ugovorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odrekla neraspoređene dobiti Naftne industrije Srbije od 100 miliona evra iz prethodnih nekoliko godina. Kada je shvatila šta je uradila, uzela je novac, ali se to nije dopalo „Gaspromnjeftu", koji je tužio NIS pozivajući se na ugovor. U toku su pregovori dve strane, a u pomoć Dušanu Petroviću, Dušanu Elezoviću, Biserki Jevtimijević, pulenima DS, i Nikoli Martinoviću, kadru SPS, pristiže Danica Drašković, kao peti član Upravnog odbora.

Država je ugovorom potpisanim 24. decembra 2008. godine garantovala „Gaspromnjeftu" da dividende neće biti podizane od 25. januara prošle godine do zaključenja transfera. Rusi su zvanično ušli u NIS 12. februara, a desetak dana ranije država je preko skupštine akcionara uzela dividende. Da sve bude gore, novi gazda NIS prema ugovoru ima pravo da od Srbije zbog neispunjavanja obaveza traži nadoknadu štete. Ovo je prvi konkretan primer loših odredaba kupoprodajnog ugovora o prodaji NIS i pokazuje kako je traljavo država prodala jednu od najvrednijih kompanija.

I stručnjaci, dobro upućeni u ovu oblast, kažu da ruska strana ima puno pravo da se buni. Zorana Mihajlović-Milanović kaže za „Blic" da nije normalno da se u završnom računu jedne kompanije najpre pojavi toliki dobitak, pa zatim gubitak. Ona ističe da se sada dovode u pitanje investicije u ovu kompaniju, koje su nam preko potrebne i ne isključuje mogućnost da će one biti finansirane isključivo našim parama!

- Pitanje je sada ko će da odgovara za ovakvu situaciju jer je narušen ugled kompanije. Ono što je, takođe, vrlo bitno jeste i to da se novi vlasnik obavezao da će u NIS investirati putem zaduživanja, a kako sada da uzme kredit kompanija koja je poslovala sa gubitkom. Mislim da je naša strana napravila puno pogrešnih koraka, a najgori mogući scenario je da zbog nadoknade štete za isplaćivanje dividendi na kraju mi snosimo trošak investicija u NIS - objašnjava Milanovićeva.

Ako bi trebalo potražiti odgovornog za propust spisak je podugačak. Vlada Srbije formirala je ni manje ni više nego pet komisija, timova, radnih grupa, za pregovore sa ruskom stranom, ali umesto da njihov broj utiče na kvalitet ugovora sve se završilo po principu „mnogo babica kilavo dete". Tim koji je priveo kraju pregovore, formiran je 6. novembra prošle godine i činili su ga: Biserka Jeftimijević-Drinjaković, savetnica predsednika Srbije i predsednica UO NIS, dva savetnika premijera Tatjana Isaković i Dušan Nikezić, zatim Janko Guzijan i Dušan Mrakić, državni sekretari ministra finansija i energetike, zatim Milutin Prodanović, pomoćnik ministra energetike, Borislav Stefanović, šef kabineta Ministra spoljnih poslova, direktor NIS-a Miloš Saramandić, direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović. Većina članova ovog tima nije htela da komentariše odredbu o dividendama iz kupoprodajnog ugovora.

- Održano je nekoliko neformalnih sastanaka Dušana Petrovića sa ruskim predstavnicima o rešavanju ovog problema koji bi se pre mogli nazvati njihovim lobiranjem. Prva sednica novog UO trebalo bi da se održi za neki dan. Tada će se zvanično raspravljati o završnom računu, a pitanje je kako će se sa veoma stručnim ruskim pregovaračima izboriti naša strana koja nema puno iskustva u ovim stvarima jer je sastavljena po političkoj liniji. „Gaspromnjeft" može da traži da mu se novac nadoknadi tako što će se država narednih nekoliko godina odreći svojih dividendi. U skoroj budućnosti očekuje se i dolazak Sergeja Šojgua, ruskog ministra za vanredne situacije, koji će pojačati pritisak da se stvar reši u njihovu korist - navodi sagovornik „Blica" iz Vlade Srbije.

Država je krajem prošle godine shvatila da na ime neraspoređene dobiti u NIS ima oko 17 milijardi dinara. Kada se od toga oduzmu gubici od 9,8 milijardi, ostaje nešto manje od 100 miliona evra. Na drugoj strani „Jat", „Putevi Srbije" i „Srbijagas" u skoro istom iznosu bili su dužni NIS-u. Država je uzela dobit i dala je ovim firmama da vrate dugove. Tako je spasla dužničkog ropstva tri javna preduzeća i sprečila rusku kontrolu nad njima.

Ključne odredbe ugovora

-Srbija se odrekla neraspoređene dobiti NIS-a

-potreban pozitivan glas srpske strane za usvajanje finansijskog izveštaja i revizorskog izveštaja

-kompanija ima pravo na svu imovinu koju je imala ili posedovala od 31. decembra 2007. godine

Hronologija dešavanja

-Država preko skupštine akcionara, protivno ugovoru s „Gaspromnjeftom", uzela dividende i otpisala dugove javnim preduzećima

-Slobodan Maraš, poslanik LDP-a, izjavio da je NIS prikazao gubitak u završnom računu

-Diana Dragutinović rekla da je završni račun dostavljen Ministarstvu finansija

-NIS saopštio da je prošle godine poslovao sa gubitkom

-Dragutinovićeva najavila da će se Vlada oglasiti po ovom pitanju

-Jedan od ruskih predstavnika u UO NIS je, u ime „Gaspromnjefta", Trgovinskom sudu u Novom Sadu tužio skupštinu akcionara NIS-a AD zahtevajući poništenje odluke o prebijanju dugova između NIS-a i državnih preduzeća

-Ministarstvo energetike započelo razgovore sa predstavnicima „Gasproma"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.