Srbija, Severna Makedonija i Albanija će imati zajedničku poštansku marku i jedinstvenu tarifu?

Izvor: B92, 02.Avg.2021, 14:27

Srbija, Severna Makedonija i Albanija će imati zajedničku poštansku marku i jedinstvenu tarifu?

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i generalni direktor Pošte Severne Makedonije AD Jani Makraduli sastali su se danas u Beogradu.

Oni su tom prilikom potpisali Protokol o poslovnoj saradnji između JP Pošta Srbije i Pošte Severne Makedonije AD.

Đorđević i Makraduli najavili su i da će vladama Srbije, Severne Makedonije i Albanije uputiti inicijativu za uspostavljanje zajedničke poštanske marke i jedinstvene cene za paketske usluge, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi se građanima sve tri zemlje omogućile usluge po jedinstvenoj tarifi, kao dodatni podstrek otvaranju tržišta Balkana.

Pomenuti Protokol je potpisan samo tri dana nakon Regionalnog poslovnog foruma u Skoplju, održanog u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" ("Open Balkan") i predstavlja prvi korak ka konkretizaciji dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, o učvršćivanju ekonomske saradnje u regionu.

"Pošte Srbije i Severne Makedonije žele da budu lideri ne samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima, a Protokol koji smo potpisali predstavlja krovni okvir saradnje na ostvarenju tog cilja. Danas smo utvrdili okvire za razvoj novih zajedničkih servisa, pre svega u domenu aktivnosti na kojima Pošta Srbije već intenzivno radi, a to su digitalizacija usluga i razvoj e-komerca. Približavanje Pošte Srbije i Severne Makedonije doprineće razvoju privreda naših zemalja, boljem nastupu na regionalnom tržištu i doneće nove poslove i prihode, kao i čvršće povezivanje naših građana i privreda”, izjavio je Zoran Đorđević, navodi se u saopštenju javnog preduzeća.

On je posebno istakao da će Pošta Srbije, zahvaljujući razgranatoj mreži međunarodnih linija, prvenstveno prema Severnoj Americi, nacionalne avio-kompanije Er Srbija (Air Serbia) koja će, kako se očekuje, uskoro uvesti i letove ka dalekom Istoku, postati regionalni centar logističko-poštanskih servisa, čime će dodatno podržati realizaciju inicijative "Otvoreni Balkan".

"Potpisivanje Protokola o saradnji je početak praktične implementacije inicijative 'Otvoreni Balkan', koju su u Skoplju najavili lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Mi smo susedi i saradnici, ali suštinski naša saradnja može da bude daleko veća. Zato današnji dokument nije samo formalnost, jer će naša saradnja, posebno kroz razvoj e-komerca i logističkih kapaciteta, postaviti temelje za otvaranje trgovine na Balkanu, što ima izuzetan značaj i za prevazilaženje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa", izjavio je prvi čovek Pošte Severne Makedonije, Jani Makraduli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pošte Srbije i Severne Makedonije sklopile protokol o saradnji

Izvor: N1 televizija, 02.Avg.2021

Direktori pošta Srbije Zoran Đorđević i Severne Makedonije (SMK) Jani Makraduli potpisali su danas u Beogradu protokol o poslovnoj saradnji, koji je prvi korak ka konkretizaciji inicijative "Otvoreni Balkan" dogovorene u petak u Skoplju, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.