Srbi idu da rade u Dubai, a Indijci i Pakistanci služiće vas na Jadranu

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 14:15

Srbi idu da rade u Dubai, a Indijci i Pakistanci služiće vas na Jadranu

Društvenim mrežama se sve češće šire oglasi u kojima se traži veliki broj sezonskih radnika koji bi tokom leta radili na Crnogorskom i Hrvatskom primorju.

Konobari, kuvari, pomoćni radnici i trgovci najtraženija su zanimanja, za kojima vlada veliko interesovanje ali po svemu sudeći retko ko hoće sada da se prihvati tog posla.

Radi se o sezonskim poslovima koji mahom traju od prvog juna pa sve do septembra. Otvorena su nova radna mesta za konobare, kuvare, pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kuhinju, kao i trgovce u marketu i još dosta pozicija.

"Oni koji pristanu da rade kod nas, ne radi se po satu ili za dnevnicu već za unapred dogovorenu platu. Recimo i to zavisi ukoliko imaju iskustva i od kategorije posla, ako su konobari iskusni, plata se kreće od 700 evra pa na gore, za rad u marketu oko 550 evra. Kuvari oko 800 eura. Recimo da za rad u kuhinji primamo iskusnije žene i plata se kreće od 600 evra pa na više. Radno vreme je do 9 sati dnevno, imaju obezbeđen smeštaj i dva obroka", kaže za RINU Milica iz novootvrenog hotela u Čanju.

Primetno je da sezonski radnici koji su ranijih godina išli da rade u Crnu Goru ili Hrvatsku, sada biraju neke druge "skuplje" destinacije poput Italije, Šanije i Dubaija. Shodno tome, gotovo već sad je izvesno da će na Jadranskom primorju ove letnje sezone biti zaposleni sezonski radnici iz Pakistana i Indije. Udruženja ugostitelja već su počela da pregovaraju sa tamošnjim agencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbi idu da rade u Dubai, a Indijci i Pakistanci služiće vas na Jadranu: Sezonski radnici dočekali svojih pet minuta, plata konobara i kuvara 700 i 800 evra uz obezbeđen smeštaj i hranu

Izvor: Blic, 29.Apr.2023, 09:02

Uveliko se društvenim mrežama šire oglasi u kojima se traže berači malina, ali sve češće se vide i oni u kojima se traži i veliki broj sezonskih radnika koji bi tokom letnje sezone radili na Crnogorskom i Hrvatskom primorju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.