Srba Ilić dobio spor protiv Putnika

Izvor: Politika, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srba Ilić dobio spor protiv "Putnika"

Sud naložio da naša kompanija i Agencija za privatizaciju srpskom biznismenu isplati 12,1 milion dolara, tvrdi Milan Kovačević

Međunarodni arbitražni sud u Parizu u celini je prihvatio tužbu kompanije srpskog biznismena Srbe Ilića Univorld holdings i naložio da toj firmi Agencija za privatizaciju i kompanija "Putnik" isplate ukupno 12,1 milion dolara, izjavio je juče konsultant Univorld holdingsa Milan Kovačević. On je Tanjugu rekao da je Međunarodni arbitražni sud, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odlukom od 27. aprila ove godine, potvrdio da je ugovor o privatizaciji "Putnika" između Agencije za privatizaciju i Ilićeve kompanije raskinut.

Prema njegovim rečima, arbitražni sud je naložio da Agencija i "Putnik" "solidarno plate Univorld holdingsu 5,2 miliona dolara, da mu Agencija plati 2,2 miliona dolara, a da mu "Putnik" plati 1,6 miliona dolara i vrati brod "Sironu". "Naloženo je takođe i da Univorld holdingsu kompanija "Putnik" i Agencija plate po 83.000 dolara na ime troškova i sve to u roku od 30 dana od prijema odluke, koja je konačna i obavezujuća", dodao je Kovačević. Prema njegovim rečima, vraćanjem ukupno plaćenog i uloženog, Arbitražni sud je osporio retroaktivnu primenu člana 41a, prema kome se ubuduće kod raskida ništa ne vraća. "Uz sva novčana plaćanja Univorld holdingsu će se platiti i kamata od sredine 2005. godine do isplate, pa ukupna presuđena davanja Agencije i "Putnika" Univorld holdingsu iznose 12,1 milion dolara, od čega je 2,3 miliona dolara vraćanje broda", kazao je Kovačević.

On je podsetio da je Agencija za privatizaciju Univorld holdingsu iz SAD, kao pobedniku na tenderu u maju 2003. godine, prodala 70 odsto kapitala "Putnika" iz Beograd za 5,2 miliona dolara, uz obavezu investiranja 44 miliona dolara, održavanje delatnosti kompanije, socijalni program, ograničenje prodaje imovine i druge obaveze. Ukupna obaveza kupca bila je veća od 49 miliona dolara. "Univorld holdings je uložio ugovorenih 4,4 miliona u prvoj godini, pri čemu je "Putnik" to potvrdio i izdao američkoj kompaniji akcije, ali je Agencija naplatila garanciju u iznosu od 2,2 miliona i nastao je spor", rekao je Kovačević.

U odsustvu sporazuma, Univorld holdings je otkazao ugovor, a Agencija to odbila, posle izmene Zakona o privatizaciji, i ipak dala otkaz ugovora "s namerom retroaktivne primene tih propisa", podsetio je Kovačević, objasnivši da je zbog toga Univorld holdings pokrenuo ugovorenu arbitražu sredinom 2005. godine.

J. Rabrenović i Tanjug

[objavljeno: 15.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.