Spremate najteži ispit? Izbegnite VELIKU ZAMKU kod učenja, zbog nje većina studenata PADA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremate najteži ispit? Izbegnite VELIKU ZAMKU kod učenja, zbog nje većina studenata PADA

Septembarski i oktobarski ispitni rokovi sve su bliži, a one studente koji su za te rokove ostavili najteže ispite polako kreće da hvata panika.

Da li imaju dovoljno vremena da spreme najteži ispit? Kako biti skoncentrisan u ove letnje dane? Ukoliko ste među njima, u nastavku nudimo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći kod polaganja najtežih ispita.

Mislite pozitivno

Nema mesta pesimizmu! Ne dozvolite negativnim mislima da preovladaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nego budite maksimalno skoncentrisani i uradite sve što je do vas. Ne obazirite se na negativne komentare vaših kolega, verujte u sebe.

Fokusirajte se na jedan ispit

Ukoliko spremate dva teška ispita za predstojeće rokove najpametnije bi bilo da se prvo fokusirate samo na jedan ispit. Nije baš pametno da učite u kontinuitetu dva teška ispita, prvo krenite sa jednim pa onda pređite na drugi. Studenti često upadaju u zamku kada u kontinuitetu spremaju dva obimna ispita jer im se često dešava da na kraju ni jedan ne spreme kako treba. Ovo je velika zamka, budite pametni i izbegnite je.

Dobro se organizujte 

Dobra organizacija je ključ uspeha i zato je veoma bitno da svoje vreme pametno raspodelite i da ne dozvolite da vam bilo šta poremeti pažnju i koncentraciju. U vaš planer nemojte izostaviti i vreme za razonodu jer će tako spremanje ispita biti mnogo produktivnije.

Pravite više pauza

Kada krenete sa učenjem jako je bitno da pravite više pauza. Nemojte u kontinuitetu da učite više od dva sata. Poželjno je da već posle sat vremena napravite kratku pauzu, skuvate sebi kafu ili se malo prošetate.

Učite u grupi

Iako postoji dosta studenata koji sami uče, ima i onih kojima učenje bolje ide kada to rade u paru. Učenje u grupi posebno može biti produktivno kod poslednje faze, a to je faza preslišavanja. Zato ne gubite vreme već nađite kolegu/ koleginicu i krenite sa preslišavanjem i obnavljanjem onoga što ste naučili.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.