Spreman kreditni aranžman

Izvor: S media, 19.Okt.2009, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spreman kreditni aranžman

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio da poseta ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva Srbiji ima istorijski, ali i ekonomski značaj, jer će se razgovarati o kreditnom aranžmanu koji je već "uveliko spreman".

"Mogu sada da vam kažem da će ono što će ruska strana predložiti biti značajan podsticaj za makroekonomsku stabilnost Srbije, sa jedne strane, a, sa druge, i za njenu strukturnu izgradnju, naročito u domenu železničke infrastrukture", rekao je Djelić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Poseta ruskog predsednika biće prilika i za za rešavanje jednog broja akumiliranih problema, ali i gradjenja perspektive za poboljšanje trgovinske razmene izmedju Srbije i Rusije, istakao je Djelić.

On je naveo da je u osam meseci ove godine obim trgovinske razmene Srbije i Rusije iznosio 1,1 milijardu evra i da se oko 80 osto te razmene tiče prirodnih resursa - nafte i gasa.

"Cilj je i da se proširi robna razmena na više oblasti", ukazao je potpredsednik vlade.

Djelić je pohvalio intenziviranje ruskih investicija u Srbiji, navodeći kao najveće "Lukoil", "Gaspromnjeft", "Moskovsku banku", ali i povećanje investiranja srpskih preduzeća u Rusiju, pre svega, "Hemofarma" i "Sintelona", koji su poslednjih godina u rusko tržište uložili oko 375 miliona evra.

Cilj sastanka ruskih i srpskih biznismena ove nedelje biće i objašnjavanje elemenata bescarinskog sporazuma, naročito oko mogućnosti izvoza lekova sa spskog na rusko tržiste, ali i mogućnosti većeg angažmana naših gradjevinara u Rusiji, pre svega, oko izgradnje sportskih objekata u Sočiju, gde će se 2014. godine održati Olimpijske igre.

Djelić je istakao da poseta ruskog predsednika ima i istorijski značaj i to "ne samo zbog toga što je to prvi put da predsednik Rusije posećuje Srbiju u poslednjih nekoliko decenija", već i zbog zajedničkog podsećanja na istorijske trenutke u borbi protiv fašizma.

"Moramo se zajedno suprotstaviti raznim pokušajima istorijskog revizionizma. Ima sila koje bi htele da sve izjednače i one koji su se borili protiv tog zla i one koji su bili njegovi saveznici", podsetio je Djelić i naglasio da će sutrašnja zajednička proslava 65 godina oslobodjenja Beograda biti momenat podsećanja na herojske momente.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Đelić: Kreditni aranžman spreman

Izvor: B92, 19.Okt.2009

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da poseta Medvedeva ima i ekonomski značaj, jer će se razgovarati o kreditnom aranžmanu koji je "uveliko spreman"..."Mogu sada da vam kažem da će ono što će ruska strana predložiti biti značajan podsticaj za makroekonomsku stabilnost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.