Sprema se zima nezadovoljstva – gubici će se meriti u milijardama

Izvor: B92, 06.Dec.2022, 09:55

Sprema se "zima nezadovoljstva" – gubici će se meriti u milijardama

Adventski kalendar će u Velikoj Britaniji ovog decembra biti kalendar štrajkova.

U zemlji su skoro svakog dana do Božića planirani štrajkovi radnika iz svih sektora, a to bi privredu moglo da košta čak 1,7 milijardi funti. Biće to "zima nezadovoljstva", navode britanski mediji, prenosi Jutarnji list.

Železnički radnici, uključujući osoblje Eurostara, medicinske sestre, osoblje hitne pomoći, poštare, nastavnike, čuvare, čistače, ispitivače za vožnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnike na aerodromima, službenike na selu i državne službenike, planiraju industrijske akcije koje će uticati na poslovanje svakog dana tokom praznične sezone.

Posebno zabrinjava božićni štrajk zdravstvenih radnika koji je planiran za 20. decembar, a koji bi mogao dovesti do velikih poremećaja u sistemu nacionalne zdravstvene službe. Hiljade medicinskih sestara će stupiti u štrajk tražeći povećanje plata od najmanje pet odsto i bolje uslove rada. Gardijan izveštava da tri sindikata - GMB, Unite i Unison - razgovaraju o koordinisanom datumu štrajka sa šefovima sindikata i ministrima kako bi se "izbegli gubici života".

Premijer Riši Sunak stvorio je specijalnu jedinicu u vladi koja će nadgledati odgovor na talas štrajkova javnog sektora. Vladine procene u koje je Sandej Tajms imao uvid pokazuju da će samo zbog štrajkova u železničkoj industriji biti izgubljeno do 260 miliona funti. Ugostiteljska industrija upozorila je da će štrajkovi koštati do 1,5 milijardi funti izgubljene prodaje jer će ljudi izbegavati da izlaze u pabove, barove i restorane, što je ogroman gubitak tokom praznične sezone.

Koordinisani štrajkovi sugerišu da u Velikoj Britaniji postoji duboko nezadovoljstvo nivoom plata i rastućim uslovima života usred inflacije i energetske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.