Spotify uskoro i u Hrvatskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Okt.2018, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spotify uskoro i u Hrvatskoj

ZAGREB - Služba za Zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP), Hrvatskog društva skladatelja (HDS) objavila jedanas kako je potpisala ugovor sa Spotifyem, globalno poznatom digitalnom platformom za internetski prijenos glazbe.

Ugovorom se licenciraju prava za katalog hrvatskih autora na ovom servisu, a time su, poručuju iz HDS ZAMP-a, stvoreni preduvjeti da Spotify dođe na hrvatsko tržište.

- Vjerujem da taj dan nije daleko - poručio je glavni direktor HDS ZAMP-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Nenad Marčec, iako za sada nemaju konkretne podatke.

Za HDS ZAMP to ujedno znači i da će temeljem izvještaja koje će primati od Spotifya, za domaće autore i nositelje prava ostvarivati naknadu od korištenja njihovih glazbenih djela na pan-europskom teritoriju. Dodatno, očekuju povećanje iznosa kojeg će članovi dobivati za slušanje njihovih pjesama na popularnom servisu, stoji u priopćenju.

Kako piše Bug.hr, Spotify je već godinama dostupan u svim zemljama Europske unije osim Hrvatske i Slovenije, kao i u desecima drugih zemalja diljem svijeta.

Ova je platforma osnovana prije točno deset godina u Švedskoj, a servis danas korisnicima, kojih je oko 180 milijuna, nudi više od 40 milijuna pjesama i 3 milijarde playlista, u ukupno 65 zemalja. Glazbenici i nositelji prava u svijetu dosad su ostvarili više od 10 milijardi eura prihoda od streaminga glazbe s ovog servisa.

- I mi, kao i drugi fanovi glazbe u Hrvatskoj, s nestrpljenjem očekujemo otvaranje ovog servisa na našem teritoriju - dodao je Marčec.

HDS ZAMP ostvaruje prava za gotovo deset tisuća hrvatskih i više od dva milijuna inozemnih autora, a stručna služba HDS-a za svoje članove već prikuplja autorske naknade od globalnih servisa kao što su Deezer, YouTube i Google Play, poručili su iz ZAMP-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.