Sporna prodaja „Luke Beograd“

Izvor: Blic, 26.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna prodaja „Luke Beograd“

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je juče da je privatizacijom Luke Beograd višestruko oštećena država i omogućen monopol.



U izveštaju Saveta, koji je dostavljen Vladi, navodi se da je prodajom 40 odsto akcija Luke, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, u septembru 2005. godine, firmi „Vorldfin" iz Luksemburga, država izgubila najmanje 21 milion evra.

„Ta šteta je razlika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između procenjene vrednosti akcija Luke i isplaćene cene", navela je Baraćeva i dodala da je procenjena vrednost tih akcija, koju je uradio Institut ekonomskih nauka, bila 1.774 dinara, a akcije su prodate po ceni od 800 dinara.

Za preuzimanje 93 odsto akcija Luke Beograd ponudu je dala samo firma „Vorldfin", koja je registrovana na istoj adresi kao i firma „Novafin", koja je preuzela akcije „C marketa", a kojom upravlja Milan Beko, ministar za privatizaciju u vreme vlade Mirka Marjanovića.

„Očigledno je da je to bila prodaja po dogovorenoj ceni i za određenog kupca", istakla je Baraćeva.

Savet je u izveštaju „Koncentracija vlasništva u Luci Beograd", zapitao kako je moguće da firma „Vorldfin", koja ima osnovni kapital 31.000 evra, za Luku isplati 40 miliona evra, a da se tim slučajem ne pozabave nadležne institucije u Srbiji.

„Otkupom akcija 'C marketa’ omogućen je monopol u trgovini, a otkupom akcija Luke monopol u stambenoj izgradnji", rekla je Baraćeva.

Ona je objasnila da Luka ima u vlasništvu 220 hektara zemljišta u centralno gradskoj zoni, a da je generalnim planom Beograda predviđeno izmeštanje Luke i izgradnja stambeno-poslovnog prostora na toj lokaciji.

„Izgradnja je planirana ne samo na prostoru sadašnje Luke već i na susednom nizvodnom zemljištu, na površini od oko 500 hektara, tako da i po tom osnovu prostor Luke ima ogromnu vrednost, nekoliko puta veću od one po kojoj su prodate akcije tog preduzeća", rekla je predsednica Saveta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Barać: Sporna privatizacija Luke

Izvor: B92, 26.Feb.2008

Beograd -- Privatizacijom Luke Beograd višestruko je oštećena država i omogućen je monopol, saopštio je Savet za borbu protiv korupcije...U izveštaju Saveta, koji je dostavljen Vladi, navodi se da je prodajom 40 odsto akcija Luke, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, u septembru...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.