Sporazum o zoni slobodne trgovine Iran-EAEU može biti potpisan pre kraja godine - zamenik premijera Rusije

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2023, 14:10

Sporazum o zoni slobodne trgovine Iran-EAEU može biti potpisan pre kraja godine - zamenik premijera Rusije

Rusija očekuje da će sporazum o zoni slobodne trgovine između Irana i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) biti potpisan pre kraja godine. Ovo je izjavio zamenik premijera Rusije Aleksej Overčuk u intervjuu za TASS na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).
"Sada je zaista EAEU veoma blizu zaključivanja takvog sporazuma sa Iranom. Ovo pitanje je dotaknuto, uključujući i Evroazijski međuvladin savet i dobilo je podršku predsednika vlada. Stoga napredujemo. Sporazum može biti potpisan“, izjavio je zamenik ruskog premijera. Prema njegovim rečima, EAEU razvija niz sporazuma o slobodnoj trgovini sa još nekoliko država, sa kojima su takođe u toku pregovori. „Mi smo u pregovorima sa Egiptom, Indijom, Indonezijom i UAE. Sve ove zemlje su prijateljske prema nama, rastu tržišta, tako da se ekonomski centar novog multipolarnog sveta kreće u njihovom pravcu“, izjavio je Overčuk . On je skrenuo pažnju da su čak i u bilateralnom formatu pregovori o zonama slobodne trgovine „veoma teški i traju godinama”. "Pregovarači treba da uzmu u obzir mnogo različitih interesa. U našem slučaju, ovde su uključeni interesi svih pet zemalja članica EAEU, njihova preduzeća i potrošači. Sve ovo treba da imaju u vidu naši pregovarači. Ovo je složen proces. “, zaključio je zamenik predsednika ruske vlade. Države članice Evroazijske ekonomske unije (EAEU) su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.