Sporazum o srpsko-bugarskoj gasnoj konekciji

Izvor: S media, 05.Mar.2010, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o srpsko-bugarskoj gasnoj konekciji

Srbija i Bugarska su danas, u Briselu, potpisale sporazum o izgradnji sistema povezivanja gasovoda izmedju dve zemlje, čime se zaokružuje stvaranje Prstena gasne energetske zajednice u Evropi, a što je strategijski, bezbednosni cilj Evropske unije.

Sporazum o izgradnji dvostrukog gasovodnog povezivanja sistema i skladišta gasa izmedju dve zemlje, u čiju će izgradnju biti uloženo 100-120 miliona evra, potpisali su srpski ministar za rudarstvo i energetiku Petar Škundrić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i bugarski ministar za ekonomiju, energiju i turizam Trajčo Trajkov.

Taj gasovodni projekat, pod okriljem Evropske komisije, ići će trasom Niš-Dimitrovgrad-Dubnica, kod Sofije, u dužini od 180 kilometara, a imaće kapacitet od dve milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Reč je i o bitnom poduhvatu za bezbednost snabdevanja Evropske unije i zemalja u procesu pridruživanja EU , kao i o komercijalnom projektukoji treba da se u prvo vreme poglavito snabdeva ovom energetskom sirovinom iz Rusije.

Ali je cilj stvaranja Prstena gasne energetske zajednice u Evropi i toda se omogući tržišna konkurencija a računa se i na buduće većekoličine gasa iz Centralne Azije, pa i nalazišta u susedstvu -Grčkoj, Rumuniji, Hrvatskoj.

Evropska komisija je saopštila da projekat treba da dobijefinansijsku podršku EU, a predvidjeno je već da se iz regionalnihfondova EU izdvoji 60 miliona evra za bugarski deo izgradnje "gasovodne interkonekcije" energetskog tržišta i sistemadistribucije gasa dve zemlje.

Glavne evropske finansijske ustanove, kao što je Evropskainvesticiona banka i Evropska banka za razvoj, treba da doprinesu pronalaženju sredstava za ulaganje u taj projekat.

Srbija bi mogla računati na deo sredstava iz pretpristupnih fondovaEU za podršku kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo uUniji, objasnio je zamenik direktora Generalne uprave za energetiku Evropske komisije Fabricio Barbaso.

Barbaso je želeo da ukaže na to da su u vreme velike energetske krize u Evropi pre godinu dana, zbog krize snabdevanja gasom preko Ukrajine, dve najviše pogodjene zemlje bile Srbija i Bugarska.

Sada se povezivanjem gasovodnih sistema te dve zemlje otklanja usko grlo dostave te važne energetske sirovine i omogućava da se snabdevanje diversifikuje, uz korišćenje velikih skladišta koja postoje ili koja će biti izgradjena u Srbiji i Bugarskoj.

Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger je, tim povodom, izjavio da se izgradnjom postrojenja za protok gasa izmedju Srbije i Bugarskeostvaruje dugoročni cilj povezivanja Energetske zajednice i Evropskog energetskog tržišta.

Škundrić je istakao da taj projekat omogućava da Srbija na temelju postojećih i izgradnjom novih velikih skladišta i povezivanjem gasnih sistema sa susedima postane "ozbiljno čvorište gasnihinstalacija, koje će omogućiti dobru diversifikaciju snabdevanjem s najplemenitijim energetskim elementom - prirodnim gasom".

To Srbiju, po rečima Škundrića, još više približava fizičkoj i sveukupnoj integraciji u Evropsku uniju.

Srpski ministar je istakao da će Srbija potpuno sigurno sa svoje strane možda i pre roka obaviti ceo posao izgradnje sistema gasneinterkonekcije s Bugarskom, čim se, uz pomoć EU, za to obezbede sva sredstva.

Bugarski ministar Trajkov je ocenio da će Bugarska time postati centralna zemlja za distribuciju gasa u regionu, imajući u vidu da kroz tu zemlju prolaze veliki gasni i naftni koridori.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i direktori Srbijagasa, Dušan Bajatović, i Bulgartrans-gasa Ivan Drenovički.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.