Spoljnotrgovinski deficit 3 mlrd.€

Izvor: B92, Beta, 01.Sep.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoljnotrgovinski deficit 3 mlrd.€

Beograd -- Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih sedam meseci ove godine iznosio je tri milijarde evra, što je 37,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine,

Republički zavod za statistiku saopštio je da je izvoz Srbije od januara do jula vredeo 3,3 milijarde evra, što je smanjenje od 23,5 odsto, dok je uvoz bio 6,3 milijarde evra, što je za 31 odsto manje nego u prvih sedam meseci prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 52,9 odsto i veća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nego pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 47,6 odsto. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do jula iznosi 9,7 milijardi evra, što je 28,5 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine.

Kako je ocenjeno u saopštenju Zavoda za statistiku, nastavljene su tendencije pada izvoza i uvoza sa kraja protekle godine, a glavni uzrok je svetska ekonomska kriza koja je dovela do pada privredne aktivnosti.

Pad srpskog izvoza je posledica velikog smanjenja cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu, a koji imaju veliko učešće u strukturi izvoza, dok je glavni uzrok smanjenja uvoza pad industrijske proizvodnje i domaće potrošnje u Srbiji.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Nemačka, Rusija i Italija.

U izvozu Srbije najveće učcešće imaju odeća - uglavnom vojni prsluci, gvoždje i čelik, žitarice i proizvodi od njih, povrće i voće i obojeni metali. Izvoz tih pet stavki čini 30,7 odsto ukupnog izvoza.

Prvih pet proizvoda za najvećim učešćem u uvozu su drumska vozila, nafta i naftni derivati, prirodni gas, gvoždje i čelik i industrijske mašine za opštu upotrebu, a njihov uvoz čini 32,2 odsto ukupnog uvoza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.