Specijalni panel na KBF: Šta nam donosi Ekspo 2027 VIDEO

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 17:30

Specijalni panel na KBF: Šta nam donosi Ekspo 2027 VIDEO

Danas je na Kopaonik biznis forumu održan specijalni panel posvećen predstavljanju izložbe Ekspo 2027, koja će se održati u Srbiji.

"Tu govorimo o imidžu zemlje, reputaciji... sve će to da izgleda drugačije posle Ekspa", rekao je predsednik Privredne komore Marko Čadež na početku panel diskusije.

On je potvrdio da su domaće kompanije zainteresovane za izložbu i njenu organizaciju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ideja organizovanja prezentacije EXPO na Kopaonik biznis forumu da se privednici koji učestvuju na KBF upoznaju sa potencijalima koje EXPO donosi sa sobom, kako da dođu do novih poslova jer je EXPO ogromna šansa.

Čadež je za Tanjug istakao da je kod EXPO-a reč o velikoj investiciji od oko 17 do 18 milijardi evra i da je to velika šansa za srpske kompanije koje bi već sada trebalo da se pripremaju i organizuju.

"Sada je vreme da se počne sa pripremama i da firme rade na tome da vide koje su usluge neophodne, sa kim mogu koje poslove da ugovaraju i da ovladaju znanjima koja su neophodna za te poslove, ako ih nemaju. O tome želimo da razgovaramo sa njima i zato koristimo ovu platformu da ljude upoznamo sa planom EXPO i možda razgovaramo sa njima o nekim idejama", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, svi sektori bi mogli da se uključe i dobiju poslove u vezi sa EXPO. "Praktično ne postoji sektor koji ne može da bude angažovan, turizam, IT, znači sve je uvezano i to je ono što EXPO donosi. On predstavlja budućnost za Srbiju, da ona u tom periodu bude centar sveta", rekao je Čadež.

Dodao je da Srbija želi da tri meseca bude dobar domaćin, ali i da privuče što više firmi i ljudi, koji možda nikada nisu bili u ovom delu sveta.

"Puno radimo na novim tehnologijama i uverena sam da će tu naše kompanije imati svojih pet minuta, Šansu da pokažu Srbiju u najboljem svetlu", kazala je ministarka nauke Jelena Begović.

"Beograd je spreman za Ekspo", rekao je glavni urbanista Grada Marko Stojčić. "Došlo je vreme da prihvatimo da ovaj aerodrom koji se razvija, prihvatimo kao obavezu kao glavnu tačku u razvoju Beograda. Država tu radi prvi korak, izgradnju auto-puteva i razvoj aerodroma, što je inicijacija za urbanizaciju koja će se desiti", najavio je on.

"To je ogroman prostor, prirodan prostor za razvoj Beograda, jer on još uvek nema dva miliona građana. Najvažniji je postekspo period i efekat na demografiju, biznis i ekonomiju", objasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.