Izvor: S media, 13.Okt.2012, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasite prijatelja čiji kompjuter je napao virus!

Vaš prijatelj vam iznenada šalje poruku u kojoj se nalazi sumnjiv link. Nešto kasnije šalje vam još jednu poruku u kojoj vam kaže da onu koju ste prethodno dobili nije poslao on i da ne zna kako se to dogodilo. Štaviše, niste vi jedini koji je dobio spornu poruku i sada je vaš prijatelj prinuđen da i sve ostale čije se email adrese nalaze u njegovim kontaktima, kao i sve svoje Facebook prijatelje upozori da ne otvaraju linkove u porukama koje navodno šalje on. Voleli biste da mu pomognete >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali ne znate kako.

Evo šta možete da uradite a da pri tom ne budete uhvaćeni u zamku i postanete džepna tehnička podrška svog prijatelja.

Proverite u čemu je problem

Ako email adresu vašeg prijatelja koriste spameri, možda ne možete ništa da učinite osim da sačekate da sve to prođe. Međutim, ako vaš prijatelj šalje nehotično poruke svojim Facebook prijateljima, problem je ozbiljniji jer je možda njegov nalog hakovan. Pre nego što uradite bilo šta proverite da li je sporne emailove zaista poslao vaš prijatelj. Proverite zaglavlje emaila da biste videli da li email zaista dolazi od njega a ne od nekog ko samo koristi njegovo ime ili email adresu. Pitajte prijatelja o lozinkama - kada su poslednji put promenjene i da li koristi iste lozinke za različite servise. Pre nego što mu kažete da promeni lozinke, morate uraditi još nešto.

Očistite prijateljov računar

Sledeći korak je lov na malver(e). Najpre, očistite sve računare koje vaš prijatelj koristi, i pregledajte najčešće korišćene veb aplikacije i veb servise kako biste ustanovili da nešto od toga nije hakovano. U ovoj fazi je važno da saznate koliko računara vaš prijatelj koristi.

Skeniranjem računara antivirusom, proverite da li na računarima ima virusa, Trojanaca, drugih malvera ili adware programa. Objasnite svom prijatelju kako da koristi i ažurira redovno svoj antivirus i anti-malver alate ako to do sada nije radio.

Kada je sistem očišćen, započnite promenu lozinki ili odaberite password manager. Najpre počnite od servisa sa kojim je vaš prijatelj imao probleme zbog slanja spama ili malvera sa njegovog naloga. Jake, različite lozinke za različite servise, dvostepena autorizacija tamo gde je moguće ili password manager koji će olakšati kontrolu, resetovanje i upravljanje lozinkama za različite servise na različitim uređajima - to je ono što vaš prijatelj treba da nauči od vas.

Pobrinite se za vlastitu bezbednost

Kroz sve ovo prođite sa prijateljem zajedno, naučite ga da peca umesto da mu date ribu. Kad završite sa njim, postarajte se o vlastitoj bezbednosti - proverite svoje lozinke, nabavite password manager, ažurirajte svoj antivirus i anti-malver alate i redovno skenirajte sistem.

(Informacija, Foto: guliver/thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.