Spasili je od krize, sad je daju u ruke privatnika

Izvor: B92, 05.Jun.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasili je od krize, sad je daju u ruke privatnika

Britanska vlada prodala je 7,7 odsto akcija Rojal benk of Skotland što je prvi korak vraćanja te banke u privatno vlasništvo.

Ovaj potez usledio je skoro deceniju pošto ju je spasila na vrhuncu finansijske krize.

Ministarstvo finansija Velike Britanije je saopštilo da su akcije prodate po ceni od 271 penija, čime je prikupljeno 2,5 milijardi funti (2,8 milijarde evra).

To je za 46 odsto manje od 502 penija koliko je po akciji britanska vlada investirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2008. i 2009. godine, naveo je Asošiejted pres.

Do prodaje je došlo nekoliko nedelja pošto je RBS prihvatila da plati 4,9 milijardi dolara (4,2 milijarde evra) u slučaju u SAD u kojem je optužena da je prevarila investitore koji su kupovali hartije od vrednosti iz kojih su bile riskantne hipoteke, čime je rešeno jedno od poslednjih velikih spornih pitanja finansijske krize i omogućeno da vlada smanji svoj udeo.

Velika Britanija i dalje poseduje 62,4 odsto RBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.