Izvor: B92, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas za vojvođanske useve

Novi Sad, Beograd -- Kiša koja je u poslednja 24 časa pala u Vojvodini u poslednji čas spasila useve koji su u većoj ili manjoj meri bili pred katastrofom.

Akademik Srbislav Denčić, upravnik Zavoda za strna žita u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, rekao je za "Politiku" da ima, doduše, i područja koja su padavine sada zaobišle. S obzirom na prognoze meteorologa, Denčić očekuje da tokom ovog svežijeg perioda kiša donese spas svim usevima u Vojvodini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović je izjavio da će, uz kišni period u maju, rod pšenice u Srbiji biti relativno dobar i ukazao na potrebu izgradnje sistema navodnjavanja žitnih polja uz podršku države.

Golubović je, međutim, upozorio da više ne smemo da idemo na varijantu da "gledamo u nebo" i očekujemo da naša "fabrika pod vedrim nebom" zavisi samo od klimatskih uslova.

On je ukazao na potrebu da država preduzme praktične korake u pravcu izgradnje sistema za navodnjavanje.

"Koliko danas, mi ćemo krenuti sa inicijativom da se na opremu za navodnjavanje ukine carina", obećao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Golubović je dodao da će biti pokrenuta inicijativa da krizni štabovi u lokalnim samoupravama evidentiraju eventualnu štetu na usevima od suše, koja se tretira kao elementarna nepogoda.

Ti podaci bi bili prosleđeni Komisiji za elementarne nepogode Vlade Srbije, koja bi potom odredila nadoknade za žitna polja pogođena sušom, objasnio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.