Španija u ozbiljnom problemu: Hvala puno, ali ropstvo je ukinuto 1837. godine

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 13:49

Španija u ozbiljnom problemu: "Hvala puno, ali ropstvo je ukinuto 1837. godine"

U strahu da bi se nedostatak radnika mogao preliti na leto, ugostiteljsko udruženje u primorskom gradu Kadiz predložilo je dovođenje radnika iz susednog Maroka.

Španski sindikat tvrdi da problem nije nedostatak radnika u Španiji, već loši uslovi rada u kafićima i restoranima.

Španija se suočava sa nedostatkom radnika u ugostiteljstvu, pa bi restorani i kafići mogli da smanje broj slobodnih stolova tokom uskršnjih praznika, kada tradicionalno nastaju gužve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog dolaska gostiju, prenela je agencija EFE.

"Suočavamo se sa strašnim nedostatkom radnika u ugostiteljskoj industriji", rekao je Rafael Toribio, direktor agencije za zapošljavanje Adecco u gradu Sevilji na jugu zemlje. Sevilja je poznata po uskršnjim uličnim procesijama kada sunčano i toplo vreme privlači mnoge goste u grad.

Toribio kaže da su tokom Strasne sedmice dobili 200 prijava za rad, ali da ne mogu da pokriju ni 70 odsto potreba za radnicima. Direktor španskog udruženja ugostitelja Hose Luis Izuel žali se na agencije koje posreduju u zapošljavanju.

"Ne nalaze nam dovoljno ljudi“, primećuje on. Izuel dodaje da ugovori koje nude potencijalnim konobarima, kuvarima i drugom osoblju ispunjavaju "stroge kriterijume".

Španija, jedna od vodećih svetskih turističkih destinacija, suočava se sa nedostatkom radnika u trenutku kada očekuje ogroman priliv posetilaca. Mnogi nisu mogli da putuju prethodnih godina zbog restriktivnih mera uvedenih zbog korona virusa, pa sada žele da to nadoknade. U primorskom gradu Alikanteu procenjuju da će kafići narednih dana biti popunjeni 90 odsto, ali goste dočekuju nepripremljeni.

"Nećemo moći da uslužimo sve goste jer jednostavno nemamo dovoljno zaposlenih", kaže Irene Mas, potpredsednica lokalnog ugostiteljskog udruženja APEHA.

"Izuzetno je teško naći radnike, pa je ovo sada ozbiljan problem", dodaje on.

Izuel iz Udruženja ugostitelja smatra da će kafići i restorani morati da uklone neke stolove kako bi mogli da opslužuju goste. Moguća je i pomoć iz susednog Maroka Španski sindikat tvrdi da problem nije nedostatak radnika u Španiji, već loši uslovi rada u kafićima i restoranima.

Ljudi radije traže posao u drugim sektorima, jer se u ugostiteljstvu radi prekovremeno, nema slobodnih vikenda, pa je to teško uskladiti sa porodičnim životom", kažu u sindikatu.

EFE je na Tviteru objavio prepisku sa stranice "Ja sam konobar" (Soi camarero). Tamo neimenovani rukovodilac ugostiteljskog objekta navodi da je plata od 1.000 do 1.100 evra, a radno vreme je od 11 do 17 časova i od 20 časova do zatvaranja objekta oko 00.30 časova.

"Hvala vam puno, ali ropstvo je u Španiji ukinuto 1837. godine", napisala je neimenovana osoba koja je bila zainteresovana za uslove rada tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.