Izvor: B92, 14.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spajanje Delte i Agrokora

Beograd -- Srpska kompanija Delta i hrvatski Agrokor objavili su početak spajanja svojih trgovinskih lanaca Delta M i Konzum.

To je ozvaničeno na konferenciji Ekonomist magazina koja je promovisala upravo regionalno povezivanje kompanija bivše Jugoslavije. Prema rečima učesnika, dok se čeka potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovne Cefta, privrednici su otišli korak napred i izjasnili se da je regionalna saradnja neminovnost.

Dve "gvozdene ledi", kako ih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zvao moderator konferencije, Ivana Veselinović iz Delte i Ljerka Puljić iz Agrokora, izjavile su da će se konačna odluka o spajanju čekati najmanje godinu dana.

U međuvremenu, treba da se proceni vrednost tih trgovinskih lanaca, da se usaglase poslovni interesi, kako bi potom postali jedna kompanija, sa jedinstvenim rukovodstvom i sedištem.

"Ceo ovaj projekat je i smišljen da bi poboljšali svoju poziciju i unapredili svoju konkurentnost i takmičili se sa velikim svetskim igračima, koji će uskoro doći i na srpsko tržište", kaže Ivana Veselinović, generalna direktorka preduzeća Delta M.

"U Hrvatskoj, gdje je već scena toliko konkurentna, stvorićemo sebi prostor za snižavanje cijena. Konkurentnost u maloprodaji znači mogućnost da konkurirate na najnižoj cijeni. Mi ćemo kroz spajanje sigurno omogućiti snižavanje cijena i na jednom i na drugom tržištu. Potrošači će prvi imati korist", kaže Ljerka Puljić, direktorka Strategije Agrokora.

Hrvatski Agrokor u Srbiji ima dva supermarketa, dok Delta nije prisutna na hrvatskom tržištu.

Komentarišući spajanje dva najveća trgovinska lanca u ovom regionu, stručnjaci kažu da je to dobro i da se time jačaju njihove pozcije pre dolaska stranih trgovinskih kuća.

"Što se tiče stranih trgovinskih lanaca, ne verujem da će ovde oni doći sve dok postoji opterećenost srpske tranzicije političkim pitanjima. Tek kada se uspešno završe pregovori o stabilizaciji i asocijaciji, kada bude potpisan ugovor i kad Srbija postane kandidat za Evropsku uniju, tek tada se stvaraju neophodni uslovi za dolazak velikih stranih trgovinskih lanaca", kaže ekomista i bivši ministar privrede Aleksandar Vlahović, iz EKI investmenta.

Predstavnici vlada susednih država, kao i najvećih regionalnih kompanija, na konferenciji Ekonomist magazina, složili su se da je ekonomsko povezivanje zemalja regiona neminovnost koja će doprineti njihovom privrednom razvoju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.