Spajanje BiH i Hrvatske: Uskoro grade gasovod

Izvor: B92, 07.Maj.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spajanje BiH i Hrvatske: Uskoro grade gasovod

Sarajevo -- BiH bi u skorijoj budućnosti trebala da počne izgradnju novog gasovoda kojim bi se stvorio alternativni pravac za dostavljanje tog vrlo važnog energenta.

Taj projekt koštao bi 80 miliona evra, a bio bi finansiran iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj te bi izgradnjom BiH dobila 160 kilometara novog gasovoda, piše Večernji list BiH.

Direktor BH-Gasa i članovi Uprave hrvatskog Plinacroa potpisali su krajem prošle nedelje memorandum o razumevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i saradnji između BH-Gasa i tog hrvatskog operatora transportnog gasnog sistema kojim su definisana područja saradnje u kojima će se u idućem periodu intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata.

Gasovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cena projekta bila bi oko 80 miliona evra.

Iz BH-Gasa objašnjavaju kako bi, ako se sve bude odvijalo po planu, u idućih 12 meseci mogle biti gotove studije uticaja na okolinu, finansijske studije…, nakon čega bi se moglo krenuti u eksproprijaciju zemljišta.

“To je početak realizacije projekta južne interkonekcije, odnosno spajanja gasovodnih sistema Hrvatske i BiH. Želja BH-Gasa je da osigura za BiH, konkretno za Federaciju BiH, sigurnost u snabdevanju i drugi pravac snabdevanja prirodnim gasom. Postojeći gasovod, koji ide od Zvornika, star je već 40 godina i on polako doživljava svoju punu starost“, kazao je za Almir Bečarević, savetnik Uprave BH-Gasa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.