Spajaju se dva giganta: Cilj – stvaranje najvećeg operatera u državi

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 08:06

Spajaju se dva giganta: Cilj – stvaranje najvećeg operatera u državi

Vodafon i CK Hutschison, vlasnik Three UK, dogovorili su danas spajanje vredno 15 milijardi funti kojim će se stvoriti najveći mobilni operater na tržištu UK.

Sporazum se odnosi samo na poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Vodafon će imati većinski udeo, tačnije 51 odsto vlasništva, prenosi Teletrejder.

Za ovo spajanje neophodno je odobrenje regulatornih organa UK, a grupacija koja će time biti formirana opsluživaće oko 27 miliona korisnika.

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spajanje će skinuti EE u vlasništvu BT-a sa trenutnog vrha na tržištu po broju kupaca i nadmašiti operatera O2.

Međutim, Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) mogla bi da izrazi zabrinutost zbog potencijalnog smanjenja konkurencije.

Vodafone predviđa da će ugovor zaključiti do kraja sledeće godine.

Spajanje neće uključivati gotovinske transakcije. Umesto toga, doći će do korekcije duga, sa 1,7 milijardi funti koje će Tree preneti novoj kompaniji. Grupa čije je sedište u Hong Kongu, CK Hutchison, već neko vreme je razmišljala o prodaji Three UK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.