Šoškić: Srbija je već zahvaćena drugim talasom krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Srbija je već zahvaćena drugim talasom krize

BEOGRAD -

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize, ali da banke za sada ne ispoljavaju ponašanje zabrinjavajuće za stabilnost sistema.

Šoškić je na okruglom stolu Ekonomskog fakulteta o uticaju krize u evro zoni na Srbiju rekao da nema razloga za bilo kakvu vrstu nesigurnosti bankarskog sistema.

On je istakao da o poverenju građana u bankarski sistem govore podaci o rastu depozita >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Nedelji štednje.

Srbija, prema njegovim rečima, pokazuje veći stepen otpornosti na uticaje ekonomske krize od zemalja koje imaju bolji rejting.

Šoškić je rekao da je NBS namenski dozvolila veće dnevne oscilacije deviznog kursa, jer je to prirodna odbrana od ulaska "vrućeg novca" u finansijski sistem.

Kako je dodao, mere koje preduzima NBS doprinele su da je manja mogućnost da matične banke iz inostranstva povuku novac iz banaka u Srbiji. Naveo je da je kratkoročna izloženost banka prema inostranstvu smanjena sa 36 na 18 odsto, a prema najnovijim podacima čak na 16 odsto.

Srbija je, kako je rekao guverner, na zaštiti od negativnih efekata svetske krize uradila više nego što su mnogi spremni da priznaju.

"Srbija je već zahvaćena krizom, ekonomske aktivnosti su ozbiljno pogođene i ugrožene su prognoze za privredni rast", kazao je Šoškić i dodao da je neophodno da se uvedu mehanizmi kako bi se šteta od krize minimizirala.

Guverner je naveo su devizne rezerve NBS 11 milijardi evra i da su ove godine bile minimalne intervencije centralna banka na deviznom tržištu, jer je prodala 60, a kupila 45 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.