Šoškić: Niska inflacija - prioritet NBS u 2012.

Izvor: Politika, 02.Jan.2012, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Niska inflacija - prioritet NBS u 2012.

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da će za centralnu banku prioritet u narednoj godini biti da održi nisku i stabilnu inflaciju, dok će za privredu i državu u celini najvažnije biti ostvarivanje ekonomskog rasta i nove zaposlenosti.

Šoškić je, u izjavi Tanjugu, istakao da će 2012. biti godina sa brojnim izazovima, pre svega po pitanju kolika će biti ekonomska aktivnost u Srbiji, kao i u zemljama koje su njeni glavni trgovinski partneri jer to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „u velikoj meri određuje, na izvestan način, i našu sudbinu u privrednom smislu”.

„Za narednu godinu polazi se od jedne relativno konzervativne procene da će ekonomska aktivnost da raste po stopi od 1,5 odsto. Međutim, i to se u nekim analizama može dovesti u pitanje jer naši glavni spoljnotrgovinski partneri imaju potencijalno vrlo ozbiljnih problema”, ukazao je guverner.

„Jedan od njih je i Italija, sa kojom smo na više različitih načina povezani u privrednom smislu, kao i u finansijskom, po pitanju direktnih stranih investicija i na druge načine, tako da neizvesnosti za 2012. postoje”, precizirao je Šoškić.

„S druge strane, imamo izazov oko toga kako će se rešavati problem suverenog duga unutar EU, s obzirom da od rešavanja tog problema zavisi finansiranje, ne samo javnog duga tih zemalja, već i javnog duga zemalja koje se nalaze na periferiji Evropske monetarne unije, pa i Srbije”, naveo je guverner.

On je podsetio da je Srbija u 2011. godini imala relativno povoljnu situaciju na međunarodnom tržištu pošto je „riziko premija prema našoj zemlji u nekim trenucima bila ispod riziko premije za zemlje poput Hrvatske ili Mađarske”.

„Istovremeno smo imali period poslednjih šest meseci da je kurs dinara jedan od najstabilnijih u Evropi. Dinar se drži mnogo bolje od valuta Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije ili Turske, koje su u sličnim valutnim režimima i to su sve parametri koji govore o jednoj vrsti kredibiliteta koji imaju nosioci ekonomske politike Srbije u očima međunarodne investicione javnosti”, rekao je Šoškić.

Međutim, prema njegovim rečima, poverenje investitora u Srbiju u narednom periodu biće i pod dejstvom kretanja unutar Evropske monetarne unije i „ako se tu situacija ne reši, poverenje koje delom zavisi i od ukupnog finansijskog okruženja unutar Evrope, biće potencijalno narušeno, i to može otežati finansiranje javnog duga Srbije u narednih nekoliko kvartala”.

„Drugim rečima, može se desiti da Srbija bude u situaciji da neće tako jednostavno i lako moći na međunarodnim tržištima da finansira svoj javni dug”, istakao je guverner i dodao da „aktivnosti koje utiču da se smanjuje riziko premija Srbije, istovremeno smanjuju ukupan trošak koji građani kao poreski obveznici imaju za finansiranje postojećeg nivoa javnog duga”.

„Zato su napori u tom domenu jako važni - da se istraje na odgovornoj fiskalnoj politici, odgovornoj i kredibilnoj monetarnoj politici i finansijskoj stabilnosti. To su sve aspekti koji utiču na to koliko ćemo svi mi kao poreski obveznici plaćati finansiranje našeg javnog duga koji je već kumuliran”, naveo je Šoškić.

„Naravno, sve poprima formu održivosti i punog smisla ukoliko imamo privredni rast, razvoj, novu zaposlenost. To su ključni izazovi i ključna pitanja u narednom periodu, jer verujem da će inflacija biti niska i stabilna u narednom periodu, u skladu sa inflacionim ciljem koji je dogovoren između Vlade Srbije i NBS, za ovaj vremenski period koji je pred nama”, naglasio je guverner.

On je podsetio da dogovor o ciljanju inflacije podrazumeva da na kraju 2012. ona bude u rasponu od četiri odsto plus-minus 1,5 odsto i izrazio uverenje da je taj inflacioni cilj ostvariv.

„Ono što je sigurno, to je da smo u 2011. godini ostavili za sobom jedan inflatorni pritisak koji je bio prisutan početkom godine. Mi imamo inflaciju koja pada iz meseca u mesec, koja će vrlo brzo, očekujemo u prva tri meseca 2012. godine, doći u zonu inflacionog cilja”, naveo je Šoškić.

Guverner je istakao i da je u 2011. godini finansijska stabilnost očuvana, i „ukupno posmatrano, naš bankarski sistem je stabilan, imamo rekordno visoki nivo štednje naših građana od 7,6 milijardi evra”.

„Takođe, dobri parametri su da imamo devizne rezerve koje su, opet, na istorijskom maksimumu. Mi nikada nismo imali 11,5 milijardi evra deviznih rezervi. Tako da su to jako dobri preduslovi za, uslovno da kažem, manju štetu koja bi mogla da se desi pod dejstvom novog talasa ekonomske krize”, naveo je Šoškić.

On je napomenuo i da bi bilo vrlo važno da i Vlada Srbije i Međunarodnim monetarni fond ulože napore da se u toku januara prva revizija aranžmana sa našom zemljom nađe na dnevnom redu sastanka Odbora izvršnih direktora MMF, pošto je ta odluka odložena 23. decembra .

Šoškić je ocenio i da, pored toga što će 2012. biti izborna godina, ne bi trebalo da bude „prostora za nerazumno trošenje ili za popuštanje u disciplini po pitanju fiskalne odgovornosti”.

„Mislim da je svako popuštanje u tom domenu nešto što samo vrlo kratkoročno može dati koristi, i vrlo ograničenom broju ljudi, kao i da je dugoročni interes građana i države stabilnost i život na račun svojih rezultata”, poručio je guverner.

Tanjug

objavljeno: 02.01.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.