Šoškić: Ne bežim od odgovornosti

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Ne bežim od odgovornosti

Kopaonik -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da ne beži od lične odgovornosti i da nema ništa protiv da se preispita njegov i rad NBS.

"Demokratski sistem podrazumeva i smenjivost, ali za to postoje procedure i postupci koji moraju da budu poštovani", rekao je Šoškić na konferenciji za novinare u okviru Biznis foruma na Kopaoniku.

On je dodao da je moguće da postoje pojedinci iz krupnog biznisa koji nisu zadovoljni načinom na koji NBS utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na stabilnost domaće valute, ali je istakao da ta institucija nema mandat da radi u interesu pojedinaca i određenih grupa.

Šoškić je, komentarišući predloge privrednika i ekonomista da NBS preispita obavezne rezerve banaka kako bi krediti bili dostupniji, naveo da ne isključuje takvu mogućnost, ali samo u slučaju kad inflacija bude u predviđenim okvirima.

Centralna banka, kako je objasnio, "pored obaveznih rezrevi ima i druge instrumente kojima može da utiče na kreditnu aktivnost banaka, a to su referentna kamatna stopa i intervencije na deviznom tržištu".

Guverner nije želeo da komentariše na koji bi način mogle da se postignu uštede u budžetu koje je najavio premijer Srbije Mirko Cvetković, ali je naglasio da je važno da država drži pod kontrolom javni dug, jer to utiče na cenu po kojoj se zadužuju i država i privreda.

Šoškić je naglasio da centralna banka nema definisan devizni kurs koji će "braniti", već, kako je dodao, pomno prati šta se dešava na finansijskom tržištu i preduzima pravovremene mere kako bi se sprečile prevelike dnevne oscilacije kursa i ugožavanje stabilnosti finansijskog sistema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Neka se preispita moj rad

Izvor: S media, 07.Mar.2012

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da ne beži od lične odgovornosti i da nema ništa protiv da se preispita njegov i rad NBS..."Demokratski sistem podrazumeva i smenjivost, ali za to postoje procedure i postupci koji moraju da budu poštovani", rekao je Šoškić na konferenciji...

Nastavak na S media...

Šoškić: Ne bežim od odgovornosti

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2012

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da ne beži od lične odgovornosti i da nema ništa protiv da se preispita njegov i rad NBS..."Demokratski sistem podrazumeva i smenjivost, ali za to postoje procedure i postupci koji moraju da budu poštovani", rekao je Šoškić na...

Nastavak na Vesti-online.com...

Guverner Šoškić ne zazire od smene

Izvor: Politika, 07.Mar.2012

Ako se devizne rezerve potroše na fiksiranje kursa porašće rizik od finansijske krize – odgovorio je guverner NBS na zahteve da se cena dinara „zakuca”..Kopaonik– Smenljivost državnih predstavnika i javnih funkcionera normalna je u demokratskom sistemu, ali za to treba da postoji procedura...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.