Šoškić: Mere neće ugroziti makroekonomsku stabilnost

Izvor: Blic, 07.Apr.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Mere neće ugroziti makroekonomsku stabilnost

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas u Beogradu da će najavljene mere omogućiti da zaduženi građani lakše izađu iz statusa problematičnog dužnika, ali i onemogućiti njihovo novo zaduživanje, stvaranje dodatne tražnje na tržištu i poremećaj makroekonomske stabilnosti.

"Po osnovu oslobođenih sredstava nema dodatnog zaduživanja dok se bitno ne popravi platežna sposobnost građana i to bi trebalo da spreči rast tražznje na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tržištu. Sa druge strane to su osobe koje u ovoj trenutnoj situaciji ne bi izmirivale obaveze prema banci," kazao je Šoškić.

Otuda se predviđenim merama, po Šoškiću obezbeđuje redovnost u izmirivanju obaveza.

Šoškić je izneo da će jedna od mera NBS omogućiti i građanima da ukoliko se reše da restrukturiraju dug i redodvno izmire minimum tri kreditne rate - izađu iz statusa kreditnog dužnika.

Građanima će, kako je naglasio, biti omogućeno i da depozite koje su položili u bankama kao obezbeđenje za potrošačke kredite, iskoriste za umanjenje glavnice duga, a samim tim i za smanjenje mesečnih rata.

Prema Šoškiću, biće omogućeno i bankama da klasifikaciju potraživanja od građana "vrše samo na osnovu njihove docnje u plaćanju, u poslednjih 12 meseci".

"No, ta docnja će se, ipak, uzimati u obzir prilikom određivanja kreditnog potencijala dužnika," istakao je guverner NBS.

Guverner je kazao da će NBS pratiti dešavanja na tržištu i ukoliko dođe do rasta tražnje, imaće odgovor na to.

Šoškić je rekao da je do sada dozvoljena visina zaduženja po kreditima bila određivana procentualno u odnosu na visinu zarade, nezavisno od njenog iznosa

Prema novoj regulativi, nastavio je Šoškić, uzima se u obzir koliko je sredstava potrebno za normalno podmirivanje drugih obaveza građana i izuzimanjem tog dela računa se koliko je moguće opteretiti zaradu kreditom.

Po guverneru, "sve ovo su korisne odluke koje mogu da doprinesu lakšem izmirivanju obaveza prema bankama i predstavljaju korak dalje ka očuvanju finansijske stabilnosti zemlje. Mislim da ne narušavaju osnovne ciljeve NBS," kazao je on.

Šoškić je ponovio da NBS podržava sve aktivnosti koje su na dobrovoljnoj osnovi ugovornih strana, kako bi građani i privreda lakše prebrodili tešku situaciju u kojoj su se našli.

On je pozdravio današnje usvajanje reprograma kredita građanima na sednici Vlade Srbije i istakao da da te mere neće uticati na stvaranje dodatne traznje na tržištu Srbije niti uticati na makroekonomska kretanja u zemlji.

Na pitanje novinara da li je ovaj program "mač sa dve oštrice" jer će nakon proteka od dve godine dovesti do još većih problema u otplati kredita, Šoškić je rekao da svakako u ovakvim situacijama treba biti obazriv.

"Verujem da obe ugovorne strane a to su država i banke imaju interes da se obezbedi srednjeročna i dugoročna finansijska stabilnost dužnika i da se ne dovedu u pitanje redovno izmirivanje obaveza u narednom periodu.

Inače, prema poslednjim podacima docnja stanovništva u otplati kredita trenutno je 3,4 odsto, dok kod kompanija iznosi14,3 odsto.

Povezane vesti: Za dva meseca se zadužili još milijardu evra Uterivači dugova ne smeju da ucenjuju Marković: Veliki rizik za devizne dužnike Šoškić o vraćanju kredita

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Depozit umanjuje glavnicu

Izvor: B92, 08.Apr.2011, 02:40

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da će reprogram kredita omogućiti da zaduženi građani lakše izađu iz statusa problematičnog dužnika...Njima, međutim, neće biti omogućeno novo zaduživanje, stvaranje dodatne tražnje na tržištu i poremećaj makroekonomske stabilnosti..."Po...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.