Šoškić: Kurs realan, pada inflacija

Izvor: B92, 08.Maj.2011, 04:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Kurs realan, pada inflacija

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da je sadašnja vrednost dinara realna i da nema razloga za značajniju nestabilnost kursa u narednom periodu.

Iako ističe da je teško predvideti koliko će iznositi inflacija ove godine, Šoškić ipak tvrdi da NBS neće odustati od ciljane inflacije od 4,5 odsto, koja uključuje odstupanje od 1,5 odsto gore ili dole.

Pored svih teškoća sa kojima se suočava otkako je pre devet meseci zaseo u fotelju NBS, prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čovek centralne banke odlučno ističe da bi, i da je znao šta ga čeka, opet prihvatio da bude guverner.

Čekaćemo na povoljnije kredite

Guverner Dejan Šoškić kaže da NBS kretanja u domenu problematičnih kredita pomno prati i objašnjava da je "NBS podržala inicijativu Vlade Srbije i Udruženja banaka Srbije na način koji upravo ne podstiče rast problematičnih kredita ni u ovom, ni u narednim periodima". On navodi da "kredite uvek treba da uzimaju samo oni kojima su zaista potrebni i koji ih mogu bez problema finansirati", a na pitanje kada će krediti u Srbiji biti povoljniji odgovara da je "potrebno da u našoj zemlji imamo duži period sa niskom inflacijom, stabilnim i održivim privrednim rastom i stabilnim finansijskim sistemom u svetu".

Veliki izazov koji ga svakako čeka u ovoj godini biće obuzdavanje inflacije koja se već u martu „popela" na 14 odsto. Šoškić kaže da će se bez obzira na to inflacija do kraja godine smanjiti.

"NBS neće revidirati inflacioni cilj za ovu godinu i koristiće sve raspoložive instrumente monetarne politike da inflacija u drugom delu godine počne da se približava inflacionom cilju", navodi on i dodaje da je teško precizno predvideti kolika će biti inflacija ove godine jer će to zavisiti od niza faktora, kretanja domaćih i svetskih cena hrane, kretanja cene nafte i drugih energenata, javne potrošnje i drugih činilaca.

Guverner, ipak, očekuje da će se inflacija ubrzano kretati ka inflacionom cilju do kraja godine.

On, takođe, objašnjava da je aktuelna vrednost dinara realna jer se uspostavlja na međubankarskom deviznom tržištu. "Kada bismo pretpostavili da nije tako, iz toga bi proisticalo da neko utiče na ponudu ili tražnju netržišnim merama. Mislim da svi znaju da to nije slučaj". dodaje Šoškić i napominje da nema razloga za značajniju nestabilnost kursa u narednom periodu.

Pojedini privrednici, pre svega izvoznici, smatraju da će ih „ubiti jak dinar", dok drugi tvrde da im to pomaže. Guverner NBS objašnjava da je "NBS već ukazivala da za Srbiju važe isti principi kao i za druge zemlje. Po pravilu, apresijacija domaće valute koristi uvoznicima i dužnicima, ako imaju dinarske prihode, a devizno indeksirane kreditne otplate, a depresijacija koristi izvoznicima".

Šoškić objašnjava i da je "jačanje dinara relativno skromnih razmera, u relativno kratkom periodu i posledica je tržišnih kretanja" i dodaje da, ipak, "dugoročan trend jačanja dinara nije stimulativan za izvoz pod uslovom da taj trend nije propraćen odgovarajućim rastom produktivnosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.