Soroš opet mrsi konce, izazavao haos u ECB

Izvor: Vesti-online.com, 17.Feb.2018, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soroš opet mrsi konce, izazavao haos u ECB

Milijarder Džordž Soroš sastao se sa čelnikom ECB kako bi zagovarao jaču integraciju evrozone.

To je izazvalo kritike nekih evroparlamentaraca koji se plaše da žele da utiču na osetljiva politička pitanja.

Milijarder rođen u Mađarskoj stari je zagovornik evropskog jedinstva, a njegovo zagovaranje liberalnih politika i otvorenih granica stvorilo mu je mnoge neprijatelje, uključujući mađaraskog premijera Viktora Orbana, prenosi "Seebiz".

Soroš >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se 14. novembra sastao s Benoitom Coereom, članom odbora koji sprovodi politike ECB, kako bi razgovarao o "produbljivanju područja evra", po delu Coerevog dnevnika.

Sastanak je zatražio Soroš kako bi razgovarao o zajedničkom budžetu evrozone, a na njemu su učestovali i predstavnik investicionog fonda i još jedan zvaničnik ECB, rekao je izvor upoznat s pitanjem.

- Mislim da nije legitimno da gospodin Soroš instrumentalizuje ECB za svoje političke ciljeve - rekao je Bernd Lucke, član konzervativaca u Evropskom parlamentu.

Portparolka ECB rekla da su učesnici razgovarali samo o inicijativama na visokom nivou usmerenim na produbljivanje integracije evrozone, te da nisu ulazili u monetarne politike ili Bregzit.

Marco Zanni iz evroskeptičnog parlamentarnog bloka Evrope nacija i sloboda ocenio je da ovakvi susreti s moćnim pojedincima "nisu kompatibilni s institucijama koje sebe smatraju demokratskim".

Ali nisu sve reakcije iz Evropskog parlamenta negativne.

- Misija ECB-a je da radi na očuvanju evrozone i susret s nekim uticajnim koji radi isto deo je njihovog mandata - smatra Sven Giegold, portaporl za privredna i finanijska pitanja Zelenih u Evropskom parlamentu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.