Soroš o veštini investiranja: Ako se zabavljate dok ulažete, verovatno ništa nećete zaraditi

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 15:01

Soroš o veštini investiranja: Ako se zabavljate dok ulažete, verovatno ništa nećete zaraditi

Ako je dobro ulaganje dosadno, onda je milijarder Džordž Soroš verovatno najdosadniji investitor na svijetu.

Kontroverzni milijarder je jednom rekao: “Ako je ulaganje zabavno, ako se zabavljate, vjerovatno nećete zarađivati“.

"Dobro i pametno ulaganje je dosadno”, izjavio je on.

Teško je osporiti tu tezu ako dolazi od čoveka koji "vredi" skoro sedam milijardi dolara. Ako se pitate koja je tajna Soroševog uspeha, 93-godišnjak ima jednostavnu formulu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Bogat sam samo zato što znam kada grešim“, rekao je.

Rođen u Mađarskoj 1930. godine, Soroš je studirao na čuvenoj Londonskoj ekonomskoj školi LSE (London School of Economics), a karijeru je započeo radeći u britanskim i američkim trgovačkim bankama.

Soroš je postao poznat kao "čovek koji je razbio Banku Engleske” zbog kratke prodaje funti sterlinga u vrednosti od 10 milijardi dolara, što mu je donelo profit od milijardu dolara tokom valutne krize u Ujedinjenom Kraljevstvu davne 1992. godine.

Donirao je milijarde dolara u različite svrhe preko Fondacije za otvoreno društvo, osnovane 1993. godine, sa ograncima u oko 37 zemalja, uključujući i Crnu Goru, gdje je finansirao brojne nevladine organizacije i slobodne medije.

Godine 1970. osnovao je Soros Fund Management, koji je krajem prošle godine imao imovinu pod upravljanjem od oko 5,26 milijardi dolara. Šta piše u prijavi

Investicioni fondovi sa imovinom većom od 100 miliona dolara moraju da obaveste Komisiju za hartije od vrednosti i berze (SEC) o promenama u portfelju. Izveštaji, poznati kao podnesci 13F, datirani su na kraj prethodnog tromesečja.

Iako ne uključuju potpuni obim vlasništva niti moguće opklade protiv određene hartije od vrijednosti, one pružaju uvid u strategije ulaganja koje koriste neki od najvećih svetskih investitora, uključujući Soroša.

Između ostalih promena, Soros Fund Management je prodao ceo udeo u Arm Holdingsu, proizvođaču čipova u vlasništvu japanske Softbanke.

Pored toga, Soros Fund Management kupio je 595.000 deonica KeyCorpa, holding kompanije za KeyBank, koje se procenjuju na 8,6 miliona dolara, navodi se u prijavi.

KeyBank, jedna od najvećih kompanija za finansijske usluge, regionalna je banka sa sedištem u Klivlendu, Ohajo. Ima otprilike 188 milijardi dolara imovine i oko 1.000 filijala u 15 država.

Prema Stockcircleu, Soros Fund Management je prvi trgovao KeyCorpom u prvom kvartalu 2011. godine. Od tada, Soroš je više puta trgovao deonicama i van njih.

Do sada, pod pretpostavkom da Soroš i dalje drži tu poziciju, mogao bi porasti za oko 20% u odnosu na svoju poslednju kupovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.