Izvor: B92, 09.Feb.2024, 20:55

Šolca mole: "Tražite gas od Amerike"

Udruženje industrije gasa Cukunft je pred posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Sjedinjenim Državama ukazalo na značaj tečnog prirodnog gasa (LNG) iz SAD.

"Isporuke iz SAD su i dalje od suštinskog značaja da se Evropska unija oslobodi od energetske zavisnosti od Rusije", rekao je za dpa Tim Keler iz Cukunfta.

Američki izvoznici LNG su, prema rečima Kelera, uradili mnogo da zamene zalihe ruskog gasa u poslednje dve godine, odnosno od početka rata u Ukrajini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Zato smo izuzetno kritični prema najavama stopiranja novih LNG terminala", istakao je Keler.

Američka vlada je najavila da će odobrenja za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) staviti na čekanje.

Bela kuća je krajem januara saopštila da treba ispitati uticaj izvoza na troškove energije, energetsku bezbednost SAD i životnu sredinu.

Moratorijum se odnosi na izvoz u sve zemlje sa kojima Amerika nema sporazum o slobodnoj trgovini - među njima su i države EU.

Međutim, Bela kuća je naglasila da će saveznici SAD nastaviti da se snabdevaju preko postojeće infrastrukture.

Izuzetno je važno, rekao je Keler, da se Šolc tokom boravka u Vašingtonu zauzme za nastavak konkurentnih cena gasa, a time i za dugoročne ugovore o snabdevanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.