Izvor: B92, 19.Apr.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sokobanjci protiv krize

Sokobanja -- Turistički radnici u Sokobanji preduzeli mere kako bi se efekti krize, koja se već oseća u tom mestu, što više umanjili.

Opština Sokobanja sa 18 hiljada stanovnika svoj razvoj usko vezuje za turizam. Turistička sezona je na pragu, svetska ekonomska kriza je stigla u banju, ali su turistički poslenici već pripremili adekvatne mere kako bi se njeni negativni efekti ublažili. Ipak krizu najviše osećaju sami građani.

Ekonomska kriza u Sokobanji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvo se odrazila, kako se i očekivalo, na sektor usluga koji čini 60 posto privrednog ambijenta ovog turističkog mesta. Sokobanjci svesni situacije vrlo se oprezno odnose prema novcu i svoje potrebe su sveli na minimum.

Racionalan odnos prema novcu ili strah Sokobanjaca od krize odrazio se i na promet izmneđu privrednih subjekata, kaže Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja.

"Već se oseća u kontaktu sa ljudima koji drže trgovinske radnje, uslužne radnje i tako dalje, da ljudi zadovoljavaju samo svoje minimalne potrebe i to se već registruje padom prometa u trgovinskim i ugostiteljskim radnjama, a indirektno naravno padom prihoda u budžetu opštine, 10 do 15 posto”, kaže Dimitrije Lukić.

Svesni situacije i posledica koje kriza može da im donese sokobanjski turistički radnici preduzeli su sve kako bi se njeni efekti umanjili.

Osim što su obogatili turističku ponudu posebno su, kako objašnjava vd direktora Turističke organizacije Ljubinko Milenković, poveli računa o platežnoj moći domaćih turista.

"Sve cene - i to mi je zaista drago što su svi, i privreda sokobanjska i turistički subjekti, shvatili da jeste momenat takav – sve cene su na prošlogodišnjem nivou. Čak nisu hoteli, restorani, privatni smeštaji, zaračunavali ni skok troškova u 2008. godini, nego su bukvalno na nivou iz prošle godine", rekao je Ljubinko Milenković.

Ove mere dale su i prve rezultate što pokazuje i povećan broj posetilaca tokom uskršnjih praznika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.