Šokantna krađa: Isparilo 100 mil. USD - na putu od štamparije

Izvor: B92, 24.Sep.2018, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šokantna krađa: Isparilo 100 mil. USD - na putu od štamparije

Brodski kontejneri u kojima su transportovane odštampane liberijske novčanice nestali su bez traga ubrzo nakon što su stigli u zemlju, javljaju lokalni mediji.

Reč je o 104 miliona dolara vrednim liberijskim banknotama, što je pet odsto BDP-a zemlje, koje je centralna banka naručila iz Švedske i Kine.

Vlada predsednika Džordža Veaha okrivila je za to prethodnu administraciju bivše predsednice Elen Džonson Sirleaf.

Međutim, iako su vladini zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekli da su kontejneri stigli u novembru, kada je Sirleaf još bila na položaju, otkriveni dokumenti o isporuci iz luke ukazuju na to da je ukazuju da je teret "očišćen" u februaru i martu ove godine, nakon što je nova administracija predsednika Veaha preuzela dužnost.

Sirleaf, koja je u januaru predala oružje Veahu, ljutito je odbacio te navode.

Liberijski dolar je pao za 20 odsto u odnosu na američki dolar od kada je Džordž Veah preuzeo funkciju u januaru a galopirajuća inflacija otežava život običnim građanima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.