Šojble: Više nećemo moći da priuštimo sve

Izvor: B92, 04.Feb.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble: Više nećemo moći da priuštimo sve

Berlin -- Najveći prioritet za Nemačku trenutno je prihvat i integrisanje velikog talasa izbeglica, ali će to zahtevati vrlo strogo upravljanje javnim finansijama.

To je izjavio nemački ministar finansija Volfgang Šojble u jednom intervjuu objavljenom danas.

"Ne znamo koliko će još izbeglica doći. Njihov prihvat i integrisanje, kao i troškovi koje te aktivnosti iziskuju, predstavljaju najviši prioritet", rekao je Šojble za regionalni dnevni list Pasauer Noje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prese, prenosi agencija Frans pres.

"Ako je uopšte moguće, nastojima da to postignemo bez ulaska u nove dugove. Još uvek smo u poziciji da možemo da ostanemo na 'pozitivnoj nuli', ili na uravnoteženom budžetu", rekao je on.

Međutim, kako je dodao, "to znači da ćemo morati da budemo vrlo strogi kod rashoda... više nećemo biti u mogućnosti da priuštimo sve...to je jasno".

Nemačka je ostvarila suficit u državnom budžetu u 2015. godini, drugu godinu zaredom, tako da su njene javne finansije više nego dobre.

U zemlju je prošle godine stiglo približno 1,1 milion tražilaca azila, podseća francuska agencija.

Stručnjaci smatraju da će pridošlice imati pozitivan uticaj na nemačku ekonomiju na kratak rok, ako ne već na državni bilans, jer će podstaći domaću potrošnju.

Ipak, kažu da dugoročne ekonomske posledice zavise od toga koliko se brzo i efikasno izbjeglice budu integrisale u tržište rada, dodaje Frans pres.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.