Soja u berzanskom butiku

Izvor: Politika, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soja u berzanskom butiku

Na berzanskom tržištu, koje je svojevrsni butik ekskluzivne berzanske robe, od petka prošle sedmice nalaze se i akcije Sojaproteina, čiji je emitent iz Bečeja uspeo da preskoči niz visokih prepreka i ispuni stroge preduslove za ulazak na zvanično tržište.

U pitanju je, da podsetimo, jedna od najvećih fabrika za preradu soje u ovom regionu, koja je privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji kad su mali akcionari postali vlasnici kapitala u iznosu 60,37 odsto, dok je preostali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deo društvenog kapitala prenet Akcijskom fondu i Republičkom fondu za PIO.

Trgovanje akcijama organizovano je na Berzi, počev od 2. septembra 2002. godine, metodom preovlađujuće cene. Obračunska vrednost, koja je ujedno bila i indikativna cena za prvo trgovanje, iznosila je 3.561 dinar po akciji.

U proteklih pet godina cena se kretala u rasponu od 900 dinara, kolika je bila 11. avgusta 2003. do 33.497 dinara, na koliko se vinula 30. aprila ove godine.

Od 28. marta 2005. akcije su u kontinuiranom prometu, a tad je njihova cena bila 3.561 dinar.

Ova kompanija, koja uspešno posluje više od tri decenije prerađujući soju, a da nijedno zrno GMO soje nije ušlo u pogone, dokazala se i kao jedan od lidera na tržištu kapitala prepoznajući šansu da privuče kvalitetne investitore zahvaljujući transparentnom poslovanju, dobroj politici raspodele dividende, koja je privukla znatan broj domaćih i stranih investitora, kao i svesti dominantnog vlasnika da kontrola nad poslovanjem kompanije može biti efikasna i sa manjim udelom.

Visok nivo free float-a, odnosno akcija u slobodnom prometu, povećao je likvidnost ove hartije i pozicionirao je u sve indekse akcija koji obuhvataju srpske kompanije.

Zahvaljujući velikoj likvidnosti, odnosno stalnoj ponudi i tražnji, akcije ove kompanije su u korpi indeksa BELEX 15 od njegovog formiranja oktobra 2005.

Od marta ove godine akcije bečejske firme su i u korpi indeksa osam najlikvidnijih akcija srpskih emitenata SRX koji izračunava Bečka berza. Uključivanjem na Prime Market Beogradske berze, ova izuzetno značajna kompanija za region centralne i istočne Evrope dobija mogućnost privlačenja još većeg kapitala koji će doprineti razvoju ne samo osnovne delatnosti – prerade sojinog zrna.

U Sojaproteinu se trenutno gradi kotlarnica na biomasu, na sojinu slamu i druge sekundarne otpatke kako bi obezbedila sopstvena a jeftina energija, kao i smanjili troškovi a povećali prihodi.

Jedan od strateških planova razvoja je izgradnja fabrike izolata – proizvoda od sojinog zrna koji se primenjuje u mesnoj, konditorskoj i industriji bebi hrane, proteinskih napitaka i u farmaceutskoj industriji. Fabrika će biti kapaciteta 15.00 tona sa investicionom vrednošću od 25 miliona dinara.

Za plasman ovog proizvoda tržište je obezbeđeno, a sredstva za finansiranje će biti osigurana prodajom dve nove emisije akcija koje će biti, najverovatnije, tražena roba na tržištu. Prva emisija bi trebalo da se pusti u promet ove jeseni, a druga – za godinu dana.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.