Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofest od 4. do 8. jula u znaku "Skupljača perja"

Pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" od 4. do 8. jula u Centru za kulturu Sopot biće održan 46. Sofest, a ovogodišnji praznik filma podno Kosmaja biće posvećen Aleksandru Saši Petroviću i njegovom ostvarenju "Skupljači perja", a povodom pola veka od premijere u Kanu.

Ovim povodom na adresu Odboru festivala stiglo je pismo sestre Aleksandra Saše Petrovića, Radmile Petrović Čvorić, u kome je ispričala čudesni splet okolnosti vezanih za protagoniste "Skupljači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << perja", remek dela naše kinematografije i njihove naslednike.

"Moja unuka Žilijet, rođena u Americi, prošle godine je diplomirala glumu na Midelberi koledžu (Vermont) i pre dve godine je provela jedam semestar u Londonu, piše sestra Saše Petrovica i nastavlja: " Kada se vratila na koledž, priđe joj jedna studentkinja i pita je da igra u njenom filmu na šta je Žilijet pristala. Devojka joj je rekla da je Srpkinja i da se zove Nika, a Žilijet da joj je majka Srpkinja, ali da ne govori srpski. Na to joj Nika ispriča da je ona iz Beograda i da joj je deda čuveni glumac koji je igrao u filmu 'Skupljači perja'. Tada joj se Žilijet predstavila kao unuka Aleksandra Petrovića za koga je možda čula jer je on napravio čuveni film 'I even met happy gypsies'. Odgovor je bio: 'Pa to je isti film. U tom filmu je moj deda Bekim Fehmiju igrao glavnu ulogu'", prenela je Čvorić priču o magičnim vezama među ljudima, u umetnosti, idejama i snovima.

Na programu festivala naći će se 24 filma, od čega 19 u konkurenciji za jednu od nagrada, dok će van konkurencije biti prikazan film "Zemlja bogova" Gorana Paskaljevića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Stručni žiri u sastavu reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović dodeliće Gran pri za najbolju režiju u vrednosti od 150.000 dinara, kao i nagradu "Bata Živojinović" za najbolju mušku i žensku ulogu i priznanje za najbolji film.

Žiri publike takođe će odabrati najbolji film, a Odbor festivala doneo je odluku da Specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti pripadne Oliveri Katarini, koja igra u Petrovićevom ostvarenju.

Pre ceremonije svečanog otvaranja festivala, biće otvorena izložba fotografija, plakata i dokumenata pod nazivom "50 godina Skupljača perja", a Sopotom će u fijakerima prodefilovati autori i glumci filmova koji će biti prikazani tokom manifestacije.

Svečanost će upotpuniti nastup KUD Kosmaj iz Sopota, kao i vatromet, a najavljen je i nastup benda "Ođila".

Pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda Milan Lazović rekao je da ove godine Sofest sarađuje sa Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom, kao i da je Grad Beograd izdvojio 4,1 milion dinara, što je povećanje u odnosu na 3,5 miliona lane.

U okviru pratećeg programa 5, 6. i 7. jula biće organizovane projekcije filmova za decu, a 7. jula panel diskusija "Skupljači perja - međaš srpskog (jugoslovenskog) filma".

Član Odbora Sofesta Aleksandar Avramović veruje da će ta diskusija doneti " bar skice novih odgovora na brojna pitanja o Petrovićevoj ostavštini i o sakupljanju ili razvejavanju perja našeg filma i naših života u minulih pet decenija".

Avramović je kazao da bi program Sofesta bio bogatiji novim vrlo dobrim filmovima da je bilo para za njihovo finaliziranje i dodao da se "ovogodišnji festivalski mozaik može razumeti i kao zalaganje za uspostavljanje nacionalnog filmskog festivala pa i kao kandidatura Sopota za njegovog domaćina".

Sofest će se završiti specijalnom projekcijom filma "Skupljači perja" koja će bitnaupriličena posle dodele nagrada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.