Socijalne prodavnice i narodne kuhinje

Izvor: Politika, Fonet, 24.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalne prodavnice i narodne kuhinje

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata iznela predlog mera za prevazilaženje ekonomske krize

Poskupljenje kredita (premija na rizik već je povećana sa dva na šest odsto), prestanak stranih ulaganja, smanjenje kupovne moći, povećanje nezaposlenosti i nova otpuštanja, dužnička kriza sa nesagledivim socijalnim posledicama – direktne su posledice svetske ekonomske krize na Srbiju, kaže se u analizama Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Tim povodom ova sindikalna centrala juče je iznela konkretne predloge za ublažavanje posledica krize – da minimalna zarada bude u visini polovine potrošačke korpe, da se smanje školarine, podstakne otvaranje „socijalnih prodavnica” u kojima bi najugroženije porodice kupovale osnovne životne namirnice, finansiranje narodnih kuhinja, kao i otvaranje prihvatilišta za socijalno najugroženija lica.

– Više nego ikada potreban nam je socijalni dijalog i ujedinjenje svih ljudskih potencijala bez obzira na sindikalnu i partijsku pripadnost – istakao je profesor dr Darko Marinković na okruglom stolu koji je organizovao ASNS. – Ovde se planira i vodi politika od danas do sutra, što je pretnja da će se cela Srbija jednog dana pretvoriti u narodnu kuhinju. Hajde da razgovaramo o strategiji preduzeća, a ne o regresu i parčetu mesa.

Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata metalaca Srbije, smatra da bi bilo dobro da se na ovakvim skupovima pojavljuje i predsednik Boris Tadić.

– Sa ovakvom političkom elitom, koja kao da se vodi izrekom „Spasa nam nema, propasti nećemo", nema pozitivnih rezultata"Ili se naši političari nadaju da će oni ipak preživeti. Da li se makar jedan deo ili šraf za „punto" proizvodi u Srbiji? Koliko je para narod sada izvadio iz slamarica pospešujući tako inflaciju i kako to da im je baš sada zatrebao auto – zapitao je Matić.

Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, podsetio je prisutne da se u martu očekuje pad proizvodnje za pet odsto, a pad zarada i do 10 odsto.

– Letos smo trošili devizne rezerve, sada ih kupujemo, a banke nude svoje kredite i preduzećima i građanima. Na svu sreću, većina je na vreme povukla svoje devize, što je još jedan dokaz da ne veruju vladi, koja egzistencijalne probleme rešava iz svojih kabineta – rekao je Milisavljević.

S. Bogdanović

[objavljeno: 25/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.