Socijalna karta: Kako podatak o bivšim supružnicima služi u proceni ekonomskog statusa?

Izvor: B92, 12.Feb.2021, 18:58

Socijalna karta: Kako podatak o bivšim supružnicima služi u proceni ekonomskog statusa?

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević govorila je danas o registru socijalne karte.

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o socijalnoj karti kojim je predviđena pravednija raspodela novca opredeljenog za socijalna davanja.

Kako je rekla, iako se čini da se radi o velikom broju podataka, treba imati u vidu da se ne koriste svi podaci za određenu vrstu prava.

"Postavilo se pitanje kako podatak o bivšim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << supružnicima može da posluži u proceni ekonomskog statusa, ali to je samo za onu vrstu prava gde je taj podatak od značaja. Recimo, ukoliko je bivši partner bio prijavljen kao porodični nasilnik i da je osoba trpela porodično nasilje, to je jako bitno da se prepozna radi pružanja odgovarajuće pomoći", kazala je ministarka gostujući na TV B92.

Kada je u pitanju nacionalnost, mora se naznačiti da ona nije kriterijum za uključivanje, niti isključivanje iz bilo koje oblasti prava, naglasila je ona.

"Takva vrsta podataka je jako bitna kada radimo različite analize, kada kreiramo socijalnu politiku", pojasnila je.

Da bi se ušlo u registar, potrebno je ili da podnese zahtev za određenu vrstu prava i automatski se povlače svi podaci iz internih i eksternih izvora ili, drugi način je onaj kada država proaktivno deluje - kada se prepoznaju određene najranjivije grupe ljude, navela je Darija Kisić Tepavčević.

"Podatak o nekretninama je značajan parametar, pa se postavlja pitanje šta ukoliko nije neko bio dovoljno ažuran da prijavi i uknjiži ono što ima, onda automatski to nije prepoznato u sistemu. To jeste u ovom momentu jedna manjkavost, međutim, moram da napomenem da poslednjih godina i te kako su se ažurirale sve ove baze i i te kako se povećao procenat uknjižavanja svih nekretnina. To je bio jedan od razloga zašto ranije nismo mogli da imamo ovakav zakon i sistem", ocenila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.