Sniženje cena hrane?

Izvor: S media, 06.Jun.2011, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sniženje cena hrane?

Hrana počela da pojeftinjuje. Sezonski uticaj dobre ponude uticali su na smanjenje cena, a Ministarstvo poljoprivrede smatra da i ono ima zasluge za trend.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će i subvencionisani krediti koji će biti dostupni poljoprivrednicima dodatno uticati na snižavanje cena.

Analitičari s druge strane upozoravaju da bez strategije poljoprivrede, tržiše će i dalje zavisiti od dobre ili loše sezone.

Da li zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dobrih vremenskih prilika, ili zbog mera Vlade, tek ministar poljoprivrede Dušan Petrović sa zadovoljstvom je konstatovao da u narednom periodu ne bi trebalo da dođe do ozbiljnijih promena u cenama hrane, sudeći po svim pokazateljima koji se svakodnevno prate.

Snižena cena legalizacije!

Mišković: Organska hrana bezbedna

Obradović: Neće biti povećanja školarina

Petrović je naveo i da od njegovog dolaska na čelo tog resora nije došlo do dramatičnog pokupljenja osnovnih životnih namirnica, kao što je to bilo najavljivano.

On je izjavio da je Ministarstvo napravilo "važne i vrlo dobre korake, bez obzira na određene polemičke tonove", dodajući da je maksimiranje osnovne vrste hleba pokazalo da se "ponekad i administrativnim merama mora zaštititi tržište".

Petrović je rekao i da je, prema njegovom mišljenju, tržište "najbolji zaštitnik interesa građana", ali i da je, ukoliko postoje određeni poremećaji, nužno posegnuti za merama koje državi stoje na raspolaganju.

Jedna od tih odluka, koje su prema rečima ministra doprinele stabilizaciji cena poljoprivrednih proizvoda su subvencionisani krediti poljoprivrednicima koji će moći da uzimaju pozajmicu sa kamatnom stopom od 8 odsto.

"Na ovaj način otvara se dvostruko veći potencijal. Sa ovakvom merom i sa učešćem banaka otvara se mogućnost da dva puta vise novca uđe u poljoprivredu. Ja sam optimista i verujem da ćemo imati priliku da ova šansa bude iskorišćena", smatra ministar.

Pojeftinjenje hrane za analitičare nije se desilo zbog mera Vlade Srbije, već zbog dobre poljoprivredne sezone.

"To stišavanje je sezonskog karaktera ali očekuje se i nešto povoljniji rod i povoljnija ponuda što bi u krajnjem trebalo da donese i određeno smirivanje cena a to bi se moglo odraziti tokom jeseni na cenu proizvoda prehram industrije", kaže Saša Đogović iz IZIT-a.

Ne očekuje se samo pojeftinjenje poljoprivrednih proizvoda.

"Stabilizacija domaće valute trebalo bi da uslovi spustanje cena uvoznih proizvoda što bi sve skupa da doprinese splašnjavanju inflacionih pritisaka", očekuje Đogović.

Da stanje na tržištu ne bi zavisilo samo od sunca i od kiše, važno je, kažu ekonomisti da se što pre usvoji strategija poljoprivrede kojom bi bili utvrđeni prioriteti.

(B92)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.