Sneg prekinuo prihranjivanje ozimih useva

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg prekinuo prihranjivanje ozimih useva

Tek započeto prihranjivanje ozimih useva u Podrinju prekinuto je zbog snega, a kada bude nastavljeno ratarima se preporučuje da primenjuju savete stručnjaka, pre svega, u pogledu vrsta i količina djubriva.

Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Djurić rekao je da su nedavni povoljni vremenski uslovi, pre svega, period bez padavina, omogućili da počne prihranjivanje ozimih strnih žita, ali je sneg, koji je juče pao, prekinuo taj posao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
On je podsetio da je na prostoru delovanja Zavoda, a to su područja Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, pod pšenicom 2.130 hektara, dok je za tritikale (stočna pšenica) izdvojeno 770, ječam 340 i raž 50 hektara.

Čim se zemljište dovoljno prosuši, ratarima se preporučuje da nastave prihranjivanje ozimih useva, koristeći KAN (27 procenata) i AN (34 odsto), a ureu samo na zemljištima čija je Ph vrednost u rasponu od 6,5 do 7.5, naglasio je Djurić.

Prema njegovim rečima, ako prethodno nije obavljena analiza zemljišta, za prvo prihranjivanje treba upotrebiti od 200 do 250 kilograma KAN-a, zavisno od količine mineralnog djubriva utrošene u jesen, kao i od stanja, gustine i zasejane sorte.

Kada se poboljšaju vremenske prilike, u Podrinju će biti nastavljeno i prihranjivanje starih zasada krmnog bilja, lucerke, crvene deteline i veštačkih livada, pri čemu treba upotrebiti od 300 do 500 kilograma kompleksnog mineralnog djubriva (NPK) po hektaru, preporučio je Djurić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.