Snažan rast proizvodnje u Nemačkoj

Izvor: B92, 07.Avg.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažan rast proizvodnje u Nemačkoj

Berlin -- Nemačka industrijska proizvodnja snažno je porasla u junu, pokazuju zvanični podaci iz Berlina.

Proizvodnja je porasla za 2,4 odsto u odnosu na maj, kada je smanjena za 0,8 odsto, pokazuju preliminarni podaci nemačkog Ministarstva finansija, a prenosi agencija Frans pres.

Rezultat iz juna znatno je nadmašio očekivanja ekonomista koji su učestvovali u anketi agencije "Dau Džons njusvajers" i koji su prognozirali rast od 0,3 odsto.

Skok proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zableležen je delom zbog neuobičajeno velikog broja slobodnih dana u maju, odnosno zbog "spajanja" vikenda i praznika, što je uticalo na proizvodnju.

"Izgleda da je industrijska proizvodnja prevazišla fazu slabosti. Trenutni pokazatelji poslovne klime ukazuju na pozitivan trend prozivodnje", navelo je ministarstvo. Građevinski sektor, pogođen dugom i jakom zimom, evidentirao je rast proizvodnje od 1,6 odsto u junu, a prerađivački 2,2 odsto.

Na nivou maja i juna zajedno, industrijska proizvodnja je uvećana za 1,3 odsto u odnosu na prethodna dva meseca.

Rezultati dolaze dan nakon što je Ministarstvo ekonomije u Berlinu saopštilo da su industrijske porudžbine, ključno merilo tražnje kod kuće i u inostranstvu, porasle za 3,8 odsto u junu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snažan rast proizvodnje u Nemačkoj

Izvor: B92, 07.Avg.2013

Berlin -- Nemačka industrijska proizvodnja snažno je porasla u junu, pokazuju zvanični podaci iz Berlina...Proizvodnja je porasla za 2,4 odsto u odnosu na maj, kada je smanjena za 0,8 odsto, pokazuju preliminarni podaci nemačkog Ministarstva finansija, a prenosi agencija Frans pres...Rezultat iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.