Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smiriti keš-kredite pre svega"

Beograd -- Guverner NBS kaže da je nezahvalno prognozirati inflaciju, ali da bi ona mogla biti četiri odsto.

Guverner Narodne banke Srbije rekao je da je još nezahvalno i teško prognozirati kako će skorašnja povećanja cena uticati na inflaciju i dodao da treba videti koliki će rast cena biti u avgustu.

"Poljoprivredni proizvodi, čija cena pada u julu i avgustu, imaće povećanje. Imaćemo smanjenje cena naftnih derivata, i očekujemo još jedno smanjenje. Zacrtali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo baznu inflaciju na nivou od četiri do osam odsto. To su cene koje se slobodno formiraju i veće su svega dva do tri odsto u poređenju s julom prošle godine. Kako se bližimo kraju godine, sve je izvesnije da će bazna inflacija biti oko četiri odsto", kaže Jelašić.

Jelašić je podsetio i da je Narodna banka zbog toga već donela određene mere, ali je rekao i kako očekuje da Vlada Srbije donese mere o postizanju inflacije od 6,5 odsto.

Jelašić je najavio da će u petak saopštiti mere za ograničavanje rasta gotovinskih kredita. Jedna od njih biće smanjenje roka otplate, ali Jelašić nije precizirao na koliko godina će rok otplate biti skraćen.

"Više od 40 odsto svih kredita fizičkim licima su nenamenski, tzv. keš-krediti, na vremenski period na oko 10 godina. Naša je obaveza da tu dodatnu tražnju, koja se tako formira, ograničimo. Ni u kom slučaju se te mere neće odnositi na odobrene kredite, a ta mera neće uticati ni na cenu kredita, već će imati isključivo uticaj na to koliko će građani moći da uzmu keš-kredita", kaže on.

"Mali uticaj poskupljenja struje"

Najavljeno septembarsko poskupljenje struje od pet odsto uticaće na rast inflacije 0,5 odsto, objavljeno je u novom broju lista Elektroprivrede Srbije KWh.

To znači da se najavljenim rastom cene struje neće pokrenuti inflatorna spirala, piše list.

Zamenik generalnog direktora Zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je aprilsko poskupljenje struje od 15 odsto imalo direktan uticaj na povećanje maloprodajnih cena industrijskih i drugih proizvoda od 1,08 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.