Smeštaj stranih radnika biće propisan zakonom: Za ovaj prekršaj – kazna do 900 evra

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 14:44

Smeštaj stranih radnika biće propisan zakonom: Za ovaj prekršaj – kazna do 900 evra

Uslovi smeštaja, ukoliko poslodavac odluči da ih obezbedi, biće propisani, i za sezonske radnike i za strance koji dolaze u Hrvatsku na duži period.

Smeštaj stranih radnika trebalo bi da bude regulisan izmenama Zakona o strancima, koje bi u skupštinsku proceduru trebalo da budu upućene na jesen, piše Večernji list.

To će se vrlo verovatno raditi pravilnikom koji će uslediti nakon samog zakona, jer upravo je takvim dokumentom već sada refulisan smeštaj stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sezonaca.

U njemu piše da osigurana kvadratura za jednu osobu mora biti 14 metara kvadratnih, a najmanje 44 kvadrata mora imati smeštaj u kojem je šest radnika. Takođe, "zdravstveni i higijenski uslovi" moraju da budu osigurani, s tim da je posebno propisano, na primer, da sanitarni čvor mora biti odvojen od "prostorija za boravak i spavanje".

Hoće li se tim pravilnikom MUP voditi i za strane radnike koji će ostajati duže od sezone, videće se nakon donošenja izmena zakona, koji, u principu, poslodavca ni ne obavezuje da mora da osigura smeštaj radniku. On ga može pronaći i sam, iako poslodavci stan često koriste kao dodatni mamac za radnike, a po novome, bude li određena kompaniaj osiguravala smeštaj, to će morati da bude navedeno u ugovoru o radu. Takođe, bude li radnik sam plaćao najamninu po zahtevu poslodavca, mora mu se dostaviti ugovor o najmu te se najamnina ne sme automatski odbijati od plate.

Novi zakon će predviđati i to da se svaka promena smeštaja stranih radnika u roku od osam dana mora prijaviti policiji. U suprotnom stiže kazna između 600 i 900 evra.

MUP je još prošle godine najavio da mu je jedna od glavnih zakonskih zadataka za 2023. da reši pitanje stranih radnika, koji u Hrvatsku dolaze u sve većem broju.

Državni službenik u MUP-u Žarko Katić ranije je najavio da će se novim zakonom predložiti preduženje važenja celogodišnjih dozvola za boravak i rad s jedne na tri godine, a dozvole za sezonske radnike u poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i ugostiteljstvu sa sadašnjih šest na maksimalnih devet meseci.

Katić je govorio i da državljani trećih zemalja, koji nakon godinu dana žele da promene poslodavca u istom zanimanju, neće morati da uzimaju novu dozvolu za boravak i rad, a predviđa se i produženje EU plave karte s dve na četiri godine, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak, a prenosi Poslovni dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.