Smene na čelu Konzuma i Merkatora

Izvor: N1 televizija, 05.Apr.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smene na čelu Konzuma i Merkatora

Nadzorni odbor Konzuma doneo je danas odluku o promeni uprave, pa će tako dosadašnji predsednik Uprave Dijamanta iz Zrenjanina Teo Vujčić zameniti sadašnjeg predsednika Uprave Konzuma Slavka Ledića i člana Uprave Domagoja Jelenca, saopštio je koncern Agrokor.

U saopštenju Agrokora koje su preneli hrvatski mediji, navodi se da na mesto predsednika Uprave Dijamanta dolazi dosadašnji direktor prodaje i marketinga Vladimir Milović.

Potvrđeno je i da će funkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dosadašnjeg predsednika Uprave Merkatora Tonija Balažiča preuzeti Tomislav Čizmić.

Slovenački mediji od juče su nezvanično najavljivali da će Balažič ponuditi ostavku, uz nagađanja da se na to odlučio zbog loše komunikacije s upravom Agrokora, kao i da je vrlo mala mogućnost da promeni odluku, a navodile su se i špekulacije o navodno lošijim rezultatima poslovanja Merkatora u poslednje vreme.

Iz Agrokora su saopštili da upravljačke promene u ključnim kompanijama u Agrokorovoj maloprodaji i proizvodnji hrane imaju za cilj dalje jačanje Agrokora u Hrvatskoj i regionu, a sve u sklopu novog poslovnog modela i daljeg plana restrukturiranja Agrokor koncerna, navodi se u saopštenju.

Do promena u upravama Konzuma i Merkatora došlo je pošto se javnosti juče u Zagrebu predstavio glavni direktor za restrukturiranje koncerna Antonio Alvarez iz konsultantske kuće Alvarez&Marsal, koju je ruska Sberbanka, najveći poverilac Agrokora, nedavno angažovala za rešavanje problema u koncernu.

On je ocenio da je situacija u Agrokoru vrlo teška i ozbiljna i da nema garancija da će uspeti, ali da će on i njegov devetočlani tim dati sve od sebe. Alvarez se javnosti obratio iz Agrokorovog poslovnog tornja, a na predstavljanju nije bio vlasnik koncerna Ivica Todorić, niti članovi aktuelne uprave.

S druge strane, Sabor Hrvatske počeo je danas raspravu o "Lex Agrokoru", odnosno vladinom predlogu zakona o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koje su suočene s teškoćama u poslovanju. Predloženim zakonom omogućava se postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih.

Postupak može da pokrene ili vlasnik kompanije ili poverioci, uz saglasnost vlasnika, a poverenika imenuje država.

Očekuje se da će se sutra glasati o predloženom zakonu.

U Srbiji Agrokor poseduje Frikom, Dijamant, Merkator, Kikindski mlin, MG mivelu, Novu slogu i Super karticu, a najveća kompanija je "Merkator S", u okviru koje posluju "Idea" i "Roda", i koja zapošljava 9.600 ljudi.

Merkator S sarađuje u Srbiji sa 660 dobavljača, od čega je 490 malih.

Agrokor u Hrvatskoj direktno zapošljava 35.000 ljudi, u regionu oko 25.000. Firme Agrokor koncerna u Srbiji zapošljavaju ukupno 11.200 ljudi.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.