Izvor: S media, 07.Feb.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevci optužuju "Gorenje" za monopol i ucenjivanje

Fabrika "Milan Blagojević" zatražila je od nadležnih državnih organa zaštitu konkurencije na tržištu, navodeći da je ugrožava kompanija "Gorenje" koja ucenjuje veletrgovce.

"Slovenačka fabrika 'Gorenje' otkazom ugovora za 2013. godinu preti veletrgovcima koji kupuju nove veš mašine i električne šporete i srpskog 'Milana Blagojevića", saopštila je smederevska fabrika.

U saopštenju se navodi da se direktorka "Milana Blagojevića" Sofija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Staničić zalaže za "zdravu konkurenciju", ali traži da "nadležni reaguju i oštro kazne ucene kojima se služi 'Gorenje, a u nameri da obezvredi smederevsku fabriku".

Kako je objašnjeno, kompanija "Milan Blagojević" je, da bi poboljšala likvidnost van sezone, kada pada prodaja šporeta i peći na čvrsto gorivo, ugovorila da na srpskom tržištu prodaje veš mašine proizvedene u Italiji, pod brendom smederevske fabrike - MBS.

Nakon toga je, po rečima direktorke "Milana Blagojevića", slovenačka kompanija, da bi, kako je navedeno, "nadoknadila pad prometa svojih proizvoda, počela sa ucenama prema domaćim veletrgovcima, čime praktično dovodi u pitanje plasiranje novog proizvoda smederevske fabrike.

"Svaka nova investicija je dobrodošla u Srbiju, ali ne po ceni zatvaranja srpskih brendova i stvaranja još veće nezaposlenosti u Srbiji", ocenila je Staničićeva.

Ona je za agenciju Beta rekla da je pokušala da razgovara s rukovodstvom "Gorenja", kako bi zaštitila interese ne samo "Milana Blagojevića" već i veletrgovaca koji su izloženi ucenama, ali da od njih nije dobila nikakav odogovor.

U Komisiji za zaštitu konkurencije Beti je danas rečeno da ta institucija uvek reaguje kad dobije podatke o nelojalnoj konkurenciji.

"Svako ko ima podatke da je narušena konkurencija ili da neki monopoli zloupotrebljavaju svoju poziciju, treba da ih dostave Komisiji, koja će u tom slučaju preduzeti zakonske mere da zaštiti učesnike na tržištu", naveli su u Komisiji.

(Beta)

Foto: PrintScreen Gorenje

Nastavak na S media...






Povezane vesti

„Milan Blagojević“ optužuje „Gorenje“ da ucenjuje trgovce

Izvor: Blic, 08.Feb.2013, 08:20

Fabrika „Gorenje“ otkazom ugovora za 2013. godinu preti veletrgovcima koji kupuju nove veš-mašine i električne šporete iz srpskog „Milana Blagojevića“ iz Smedereva, tvrdi direktorka smederevske fabrike Sofija Stančić. Rat proizvođača za veći kolač na tržištu..Naglašavajući da je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.